Steek je barbecue aan zonder aanmaakblokjes! Met een handjevol chips kom je een heel eind. Chips is namelijk verrassend makkelijk vlambaar en houdt de hitte lang genoeg vast om een zak kolen te laten branden. Bonus: op deze manier heeft het vlees ook geen vieze brandstofsmaak.
Mochten aanmaakblokjes niet tot je standaard uitrusting behoren en je wilt wel een vuurtje maken, dan kun je ook een heel eind komen met een kartonnen eierdoos. Als je deze vult met zaagsel of wat houtskool werkt het nog beter.
BBQ aansteken zonder aanmaakblokjes
Verdeel wat chipjes tussen de kolen op het rooster en steek ze aan met een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen vlam vatten en laat ze goed heet worden voor je begint met BBQ'en.
Bruine aanmaakblokjes zijn reukloos en drogen bovendien ook niet uit. Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van overwegend natuurlijke materialen en dat is wat we willen. Ook uit het oogpunt van milieu en gezondheid zijn aanmaakblokjes zonder paraffine misschien wel de beste keuze.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Wat is het verschil? De bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van kokosvezels, deze zijn geurloos en niet giftig. Witte aanmaakblokjes zijn gemaakt van kerosine of een andere chemische stof, deze kun je dus beter vermijden. De witte aanmaakblokjes stinken vaak als je ze aansteekt.
Beschrijving. De aanmaakblokjes van Fire-Up zijn erg gemakkelijk in het gebruik, stinken niet, zijn onbeperkt houdbaar en bovenal erg veilig. In tegenstelling tot aanmaakvloeistof blijft na het aansteken de vuurbron geconcentreerd en kan met een tang worden weggenomen als het mis gaat.
In bruine aanmaakblokjes zit als brandstof vaak geperst naaldhout met paraffine of plantaardige olie, bijvoorbeeld palmolie of lijnzaadolie. Er zijn ook bruine aanmaakblokjes van kokosvezels te koop. In witte aanmaakblokjes zit kerosine of paraffine als brandstof. Tegenwoordig wordt steeds vaker paraffine gebruikt.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueën. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.
Maar je hebt weinig tijd, er is immers meer te doen om de BBQ voor te bereiden. Het laatste wat je wil is dat de BBQ niet snel genoeg heet wordt. Koop daarom houtskool & briketten bij HORNBACH, zodat je BBQ lekker snel op temperatuur is.
Dan is het nu tijd om je Big Green Egg daadwerkelijk aan te steken. Dat doe je door de aanmaakblokjes verspreid tussen het houtskool te verdelen en aan te steken. Laat de deksel van de Big Green Egg na het aansteken openstaan. Zo kan meer lucht bij de houtskool, die daardoor sneller gaat gloeien.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes
Leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan.
Vers hout heeft een vochtgehalte van 75%, doe daarom geen moeite en neem altijd dood hout. Als het moet kun je nat hout drogen rondom het vuur. Splijt het dan en verwijder de bast, want de bast is in feite een waterdichte bescherming die uitdrogen voorkomt.
Verzamel droog hout of ander materiaal Leg in het midden van je vuur een bedje van tondel neer: licht ontvlambaar materiaal dat snel brandt zoals dennenappels, droge houtkrullen, donsveertjes uit een vogelnest. Of (zelfgemaakte) aanmaakblokjes of proppen papier.
Wij raden u altijd aan om een mix van houtskool en briketten te gebruiken. Houtskool wordt namelijk snel warm en brandt snel op en briketten worden juist weer minder snel warm, bieden u een constante temperatuur en branden dan ook minder snel op.
Fire-Up Aanmaakblokjes
Of wil je je openhaard of een vuurkorf aansteken? Daar zijn deze aanmaakblokjes geschikt voor. Wat zeer belangrijk is, is dat ze milieuvriendelijk en CO2 neutraal zijn. Dit zijn ze, door het gebruik van FSC hout en plantaardige olie.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Het aanmaakblokje wordt tussen de houtskool of houtblokken gelegd, zodat deze vlam kunnen vatten. Omdat een aanmaakblokje relatief lang brandt (zo'n vijf minuten), werkt dit beter dan oude kranten en spiritus. Bij verkeerd gebruik van spiritus bestaat bovendien de kans op een steekvlam wat tot brandwonden kan leiden.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Een goede lekbak voor de BBQ biedt dan uitkomst. De druippan vangt al het vet, vocht en andere restjes op zodat je kolen en plate setter schoon blijven. Als je de druippan daarnaast nog vult met een beetje water verhoog je ook nog de luchtvochtigheid en dit zorgt ervoor dat je gerechten extra sappig worden.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.