Wanneer er een te kleine bal is gekocht, dan is dit ook erg belastend voor de rug van je hamster. Er zitten ventilatiegaten/spleten in een hamsterbal, anders zou je hamster immers stikken. Het gevaarlijke hier aan is dat je hamster met z'n pootje vast kan blijven zitten en zich ernstig kan bezeren.
Hamsterballen zorgen voor stress
Voor hamsters is dat dus ongelooflijk stressvol en alleen al daarom af te raden. Daarnaast is het voor de hamster niet mogelijk om zijn snorharen te gebruiken, waardoor de hamster zich niet kan oriënteren op de omgeving.
Voor zo'n klein huisdiertje is het erg vermoeiend om lange tijd rond te rennen in zo'n plastic bal. Hoewel het per hamster verschilt hoe leuk ze het vinden om in een hamsterbal te lopen, is het meestal verstandig hem er niet langer dan 15 minuten in te houden.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Hoe richt ik de kooi goed in? Hamsters zijn nachtdieren, dus overdag slapen ze. Waar je je hamster dus erg blij mee maakt, zijn veel verstopplekjes in zijn kooi. Dit hoeft niet eens een fluoriserend slaaphuisje van de dierenwinkel te zijn, met een stapel toiletpapier maak je de hamster nog een stuk blijer.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Doordat je handen vaak een beetje klam zijn (zweten) komt er zout vrij en dit vinden heel veel dieren lekker. Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd.
HAMSTER COMMUNICATIE. Hamster communicatie is erg interessant! Dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geur en geluid. Een hele belangrijke rol bij de communicatie van hamstertjes speelt de geur.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
De hamster kunt u los laten lopen. Los lopen betekend ontdekken waardoor de hamster een uitdaging heeft. Laat de hamster enkel los op een plaats waar hij niet uit kan ontsnappen.
Hamsterkooi: meer dan 80 producten vanaf €24.99!
Een hamster koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert er een bij een asiel of knaagdierenopvang. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, het verblijf en het water proper zijn, alle dieren voldoende ruimte hebben en er veel schuilplaatsen en speelgelegenheden zijn in het verblijf.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Hamsters bijten wanneer ze bang en gestrest zijn. Als je hamster zich los probeert te worstelen of weg probeert te komen terwijl je hem vast hebt, dan betekent dat dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Hamsters hebben geen groot geheugen. Ze kunnen bepaalde plaatsen onthouden waar ze ooit wat lekkers gevonden hebben en ze kunnen bepaalde geluiden zoals stemmen herkennen.
Ze kunnen ook gaan knabbelen aan je hand dit voelt een beetje apart, het is niet echt bijten maar echt knabbelen. Je hebt je handen gewassen. Hamsters herkennen hun verzorger met name aan de geur. Ze worden dan ook snel wantrouwend als jij net je handen hebt gewassen of een crème erop hebt gesmeerd.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.