Regeldagen zijn normaal en nodig om vraag en aanbod van borstvoeding te regelen. Je ziet het vaker rond de leeftijd van 10 dagen, 3 weken, 3 maanden en 6 maanden. Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Bij regeldagen is je baby de hele dag onrustig, hij wil continu drinken en drinkt ook echt goed als je hem voeding aanbiedt. Bij clusteren is je baby op één bepaald moment van de dag onrustig. Na een uurtje vaker aanleggen (of knuffelen) is je baby weer tevreden.
Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn baby's een week lang huilerig en hangerig. Ook dat is normaal. Mocht je je zorgen maken, dan kun je altijd de huisarts of het consultatiebureau bellen.
Hoe lang regeldagen duren, verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen, maar soms kan het ook wel een week duren. Als je kindje al iets ouder is, duren regeldagen vaak ook langer.
Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby's vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.
Zo herken je een regeldag: Je baby huilt meer. Je baby huilt meer dan gewoonlijk en wilt steeds vaker drinken. Let op het gedrag van je baby; sabbelen op de handjes en het maken van smakgeluiden zijn tekenen dat je baby trekt heeft.
Meestal houdt het clusteren maximaal drie dagen aan. Wat veel ouders merken is dat hun baby's om de 'hongerige periodes' heen verder wel content zijn en in de dagen na het clusteren doorgaans beter of langer slapen.
Genoeg is genoeg
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Meestal duren regeldagen één of twee dagen.In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
De meeste baby's hebben na ongeveer 6 tot 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar kunnen hier nog wel om vragen. Dat kan met honger te maken hebben, maar ook met de behoefte aan nabijheid van de ouders 's nachts. Belangrijk is dan ook om dit gehuil niet te negeren maar je baby te troosten!
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af. De ene baby huilt meer dan de andere.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Door dan vaker te drinken, wordt de melkproductie gestimuleerd en blijft je baby voorzien in zijn behoefte. Na die paar dagen gaat de behoefte van je baby weer terug naar 'normaal'. Voeden op verzoek is dus de oplossing bij zowel clusteren als regeldagen.
Kenmerkend voor het clusteren is dat een kind steeds op ongeveer hetzelfde tijdstip onrustig is en veel huilt, en dus wil clusteren. Kinderen clusteren op verschillende tijdstippen. Sommigen 's nachts en anderen juist 's ochtends vroeg. Maar veel doen dit aan de einde van de middag of 's avonds.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Tips bij regeldagen
Probeer je rust te pakken, eet gezond en slaap genoeg. Verder kan het helpen als je je kindje net dat beetje extra aandacht geeft. Pak hem of haar net iets vaker lekker bij je. Er komt dan namelijk een hormoon genaamd oxytocine vrij bij jullie beide, wat rust geeft.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat:Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
In dit trimester maakt je baby een groeispurt door.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Geeuwt hij, wrijft hij in zijn ogen, kijkt hij weg als je een speeltje voor zijn neus houdt … Allemaal tekenen dat hij graag wil slapen. De makkelijkste emotie om te herkennen in de 4e week van de ontwikkeling van je baby is blijdschap. Je baby zal kirren van plezier als hij iets leuk vindt.
Hoe krijgt mijn baby een dag- en nachtritme? Laat je baby altijd in het donker slapen, zowel 's nachts als overdag. Dit zorgt voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind in de war raakt door ook overdag in het donker te slapen.