Uw veiligheidsonderzoek is in principe 5 jaar geldig, en in sommige gevallen 10 jaar. Voorwaarde is wel dat u zo lang op de vertrouwensfunctie blijft zitten. Vertrekt u eerder dan vervalt ook de verklaring van geen bezwaar. U kunt deze niet meenemen naar een andere functie.
Een veiligheidsonderzoek voor een baan bij de AIVD is de zwaarste in zijn soort (A-onderzoek) en neemt gemiddeld zo'n acht weken in beslag. Hierdoor duurt de totale sollicitatie- en selectieprocedure bij ons doorgaans aanzienlijk langer dan bij een andere (overheids)organisatie.
Een B- of C-onderzoek is een administratief onderzoek. Behalve als de gegevens aanleiding geven tot een diepgaander onderzoek. Dan volgen gesprekken met uzelf en met andere personen die informatie over u kunnen geven. De A-onderzoeken zijn het zwaarste in omvang en diepgang.
Een veiligheidsonderzoek mag maximaal 8 weken duren. Dat is wettelijk vastgelegd. Als deze termijn niet wordt gehaald, stuurt de Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO) van de AIVD of MIVD u een brief met meer informatie over de vertraging.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken.
Wat is het verschil tussen een VGB en een VOG? Een VOG wordt door het COVOG van het ministerie van justitie verstrekt en het onderzoek gaat niet verder dan het opvragen van uw Justitiële Documentatie (JD). Voor de VGB wordt diepgravender onderzoek gedaan. Een VGB is nodig voor vertrouwensfuncties.
De AIVD maakt onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar de MIVD valt onder het ministerie van Defensie. De MIVD werkt op vergelijkbare wijze als de AIVD, maar richt zich op onderwerpen die Defensie raken.
U kunt een veiligheidsonderzoek niet zelf aanvragen. Dat kan alleen uw (toekomstige) werkgever via de beveiligingsfunctionaris.
Dit is de Nederlandse 'geheime dienst'. De organisatie doet in binnen- en buitenland onderzoek naar dreigingen en risico's voor de nationale veiligheid.
De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert het werk van de AIVD en beoordeelt of wij onze taken volgens de wet uitvoeren.
het tappen, ontvangen, opnemen en afluisteren van gesprekken, telecommunicatie (zoals telefoon) of andere vormen van communicatie; het onderzoeken van datastromen uit de ether of via internetkabels; het gebruiken van DNA-profielen om personen te identificeren.
Tijdens de sollicitatieprocedure krijgt u te horen of u een VGB nodig heeft. Dit houdt in dat er een veiligheidsonderzoek dient plaats te vinden om de VGB af te kunnen geven. Een andere vorm van screening waar de werkgever om kan vragen is bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Lees hier meer over de VOG.
Ontdekken en voorkomen. De AIVD is een combinatie van een inlichtingen- en veiligheidsdienst. Wij onderzoeken en duiden heimelijke politieke intenties van andere landen (inlichtingen) en gevaren voor de nationale veiligheid (veiligheid). Van terroristisch geweld en radicalisering tot spionage door buitenlandse spelers.
Een goed voorbeeld is de functie van inlichtingenofficier. Daarvoor moet je minimaal een HBO-opleiding hebben afgerond, maar verder kijken we vooral naar iemands persoonlijke eigenschappen. De rest leren ze in de praktijk, daarvoor hebben we een eigen opleidingscentrum.
Een verklaring van geen bezwaar (vgb) wordt in principe eenmalig aan u verstrekt. Heeft u de vgb niet meer? Dan kan er mogelijk een kopie worden afgegeven. U kunt hiervoor een verzoek indienen door een e-mail te sturen naar [email protected].
AIVD spioneert zelf ook
Elk land spioneert, Nederland vormt daar geen uitzondering op. De AIVD spioneert om dreigingen vanuit andere landen op tijd te kunnen onderkennen of de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten te frustreren.
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) levert inlichtingen en veiligheidsinformatie aan het ministerie van Defensie en aan de krijgsmacht.
Wij leveren inlichtingen en veiligheidsinformatie over militaire dreigingen, sabotage, spionage en terrorisme. Inlichtingen die extreem belangrijk zijn voor Defensie om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Of het nu gaat om de nationale veiligheid of de veiligheid van militairen op missie.
Erik Akerboom, sinds 1 mei 2020 directeur-generaal van de AIVD.
Nee, een Halt-straf is nooit een reden om een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) te weigeren. Hoe lang duurt het veiligheidsonderzoek? Het veiligheidsonderzoek duurt maximaal acht weken. Bij vertraging krijg je van ons een bericht.
Pieter Cobelens is voormalig Directeur Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Hij trad op zijn 17de toe tot de Koninklijke Luchtmacht. Vanmiddag is hij de co-host van Paul van Liempt in The...
Screening is een hulpmiddel om de risico's te beperken. Voor bepaalde functies (bijvoorbeeld in de kinderopvang) is screening zelfs wettelijk verplicht. Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit.
Het P-veiligheidsonderzoek wordt door de AIVD speciaal opgeleide VIK- medewerkers onder mandaat van de AIVD uitgevoerd. Het veiligheidsonderzoek leidt tot een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), of een (voornemen tot weigering).
Er is een verklaring van geen bezwaar (vgb) nodig voor het vervullen van een vertrouwensfunctie. Er wordt om informatie gevraagd in de vorm van een 'mededeling' door een ander land of een andere volkenrechtelijke organisatie.