Een van de meest voorkomende visziekten in een aquarium heet Witte Stip. Deze ontstaat vaak na toevoegen van nieuwe aquariumvissen.Vooral vissen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld stress, verkeerde vissamenstelling of door slechte waterwaarden, zijn er vatbaar voor.
De meest voorkomende visziekte is witte stip. Het wordt veroorzaakt door de ichthyophthirius parasiet. Als de weerstand van de vis afneemt kunnen deze parasieten zich ontwikkelen op de huid van de vis. De parasieten nestelen zich op de slijmhuid van de vis, waardoor duidelijk zichtbare witte puntjes ontstaan.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Geef de vissen (in een aparte bak) gedurende 15 tot 30 minuten een badje in een zoutoplossing (ongeveer 1 tl op 1 liter water). Behandel de geïnfecteerde vissen met een middel tegen schimmelinfecties, zoals HS Aqua Fungicell. Geef alle vissen extra vitaminen om het immuunsysteem te versterken.
Een vis die scheef (op zijn zij) of ondersteboven zwemt, heeft normaal gesproken last van een zwemblaas aandoening of zwemblaas probleem. Een zwemblaas is een met gas en soms met olie gevulde blaas in de vis. Het orgaan helpt de vis om de juiste diepte in het water te behouden en is te vinden in de meeste vissen.
Je kunt een uitbraak van zuigwormen herkennen aan een rode, geïrriteerde huid bij je vissen. Ook kunnen ze tegen objecten aan gaan schuren.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Parasitaire plagen zijn ziekten en het schuren is een reactie daarop om de parasieten van de huid af te schuren. De aangedane vis schuurt veelvuldig langs bodem- en/of plantmateriaal. Een andere oorzaak voor schuurgedrag kan een slechte waterkwaliteit zijn.
Witte stip is te herkennen aan de witte stippen die op de aquariumvissen te zien zijn, vaak bij de vinnen of de staart van de vissen. In de meeste gevallen wordt de aquariumvis ook mager en begint deze te schuren tegen de decoratie, planten of de bodem van het aquarium.
eSHa 2000 draagt bij aan de behandeling van verschillende ziektes. Denk hierbij aandoeningen gerelateerd aan schimmels, vinrot, bacteriën en parasieten. Met eSHa 2000 kunt u uw vissen meteen behandelen. Dit middel is te gebruiken bij aquaria met tropische of koudwater vissen, niet voor zeewater vissen.
De sluierstaartgoudvis wordt gemiddeld vijftien tot vijfentwintig centimeter lang. Om tot zijn maximale lengte uit te groeien heeft deze vis voldoende ruimte nodig. Ze kunnen met goede verzorging en veel zwemruimte zeker twintig jaar oud worden en soms zelfs ouder, hoewel ze dit in een aquarium lang niet altijd halen.
Een 20 ml flesje eSHa 2000 is voldoende voor een 3 daagse kuur voor totaal 800 liter. Preventief doseren door een dag de standaard dosering (25 druppels per 100 liter) om problemen met nieuwe vissen en planten te voorkomen.
Het allerbelangrijkste is, dat je de zieke vis zo snel mogelijk in een aparte bak zet (quarantaine). Veel visziekten zijn besmettelijk. Doordat je de zieke vis apart zet, voorkom je dat andere vissen in je vijver dezelfde aandoening krijgen.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Nummer één: spoel de vis niet door het toilet
Het is een clichébeeld uit een cartoon; guppy is ziek, dood of ongewild dus hoppa, hij wordt door het toilet gespoeld. Maar ik kan het niet genoeg benadrukken: spoel je vis niet door het toilet. Je vis doortrekken is namelijk helemaal geen garantie dat je vis doodgaat.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Natuurazijn is niet schadelijk voor aquariumplanten of vissen, mits je er niet teveel van gebruikt.
Hoe krijg je Planaria? Planaria komt vaak het aquarium binnen via nieuwe aquariumplanten, bodem, vissen of water uit een ander aquarium. In de meeste gevallen komen eitjes van de wormen mee met deze nieuwe aankopen die vervolgens uitkomen in het aquarium.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Soms beschadigen de ogen dermate dat de vis blind wordt, dit kan verder geen kwaad als het gaat om voedsel zoeken, de vissen hebben een goed reukvermogen waar ze hun voedsel alsnog mee kunnen vinden.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.