Ook een minibike is verboden.
Minibike. Een minibike is een kleine motor van ongeveer 50 centimeter hoog en 1 meter lang. Er zijn weinig minibikes goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. Met een niet goedgekeurde minibike mag u niet op de openbare weg rijden of op een voor het openbare verkeer toegankelijk eigen terrein.
In Nederland mag een voertuig met (elektrische) motoraandrijving alleen de weg op als het goedgekeurd is als bromfiets. Door de Tweede Kamer is een uitzondering gemaakt voor Segway-achtige voertuigen, omdat deze even veilig kunnen zijn als een bromfiets, maar niet dezelfde keuring kunnen doorstaan.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
Voor de Ninebot by Segway E+ gelden in Nederland dezelfde regels als voor de Segway PT. De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden.
(De Windgoo B20 is nu ook te verkrijgen in de legale variant, zonder gashendel en enkel met elektrische trapondersteuning, wat ervoor zorgt dat deze toegestaan is op de openbare weg!
Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.
Bromfietsen bestaan in twee verschillende soorten: klasse A en klasse B. Voor een elektrische scooter klasse A, tot 25km/u moet u minstens 16 jaar zijn en heeft u geen rijbewijs nodig. Voor een elektrische scooter klasse B, tot 45km/u moet u minstens 16 jaar zijn en hoeft u een rijbewijs Bromfiets AM te behalen.
Niet langer gedoogd in Nederland
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of de RDW geeft geen (type-)goedkeuring voor elektrische éénwielers op de openbare weg. Monowheels - ook wel onewheel of electric unicycle (EUC) genoemd - werden aanvankelijk gedoogd op de stoep, het fietspad of de straat.
'minibike' is een motorrijtuig waarvoor de bestuurder op de weg moet beschikken over een rijbewijs (voor het besturen van een bromfiets) als bedoeld in art.107 lid 1 WVW 1994.
Dat was in 2018. Sindsdien zijn er meer gemeentes die een milieuzone instellen voor vervuilende 2-takt en 4-takt brommers en scooters. En sinds kort gaan ook ze ook voor deelscooters dicht. Sinds januari 2018 een definitief verbod op de verkoop van scooters van de milieuklasse euro-2 en euro-3.
LEV's die door de RDW zijn aangewezen als bijzondere bromfiets mogen op de openbare weg rijden.
Op uw brommer of scooter moet goede verlichting en reflectoren zitten.Als u in het donker rijdt, moeten het voorlicht en het achterlicht op uw brommer of scooter aan zijn. Dit geldt ook bij slecht zicht.
In Nederland mogen sommige voertuigen niet op de weg.Dit geldt voor voertuigen zonder stuur en zitplaats, zoals een hoverboard. Ook een minibike is verboden. U kunt een boete krijgen als u op de weg rijdt.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet.
De Onewheel haalt een snelheid van 30 km per uur en gaat tot 29 kilometer ver met een volle accu.
Welk rijbewijs heb ik nodig voor een e-chopper? Om een e-chopper te mogen besturen heb je een motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Daarnaast moet je minimaal 16 jaar zijn. Een e-chopper heeft een maximale snelheid van 25 km/h indien je kiest voor het snorfietsmodel.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen.
Als men rijdt op de openbare weg heeft men een rijbewijs nodig. Op privéterrein is dat niet nodig, maar het is onder meer belangrijk te weten wat privé en wat openbaar is. Eventueel is een bijkomende verzekering vereist.
Rijden met een elektrische step op de openbare weg is nu daarom illegaal. De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving.
Vaak krijg je de eerste keer een waarschuwing en/of een aantekening. De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-. Onze e-steps met trapondersteuning zijn echter wel toegestaan.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
Vooralsnog in de Windgoo B3 niet legaal in ons land. Je kunt in 2023 echter wél legaal met deze fiets over de openbare weg rijden.
Voor fatbikes gelden de regels die voor alle elektrische fietsen gelden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.
Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Op een elektrische fiets moet u zelf meetrappen om vooruit te komen. De trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur.