Gevolgen van rioolvliegjes Rioolvliegjes bijten of steken gelukkig niet, maar zijn wel erg onhygiënisch. Deze beestjes leggen overal eitjes en nemen bacteriën en schimmels mee. Wanneer dit in aanraking komt met bijvoorbeeld voedsel, is de kans groot dat je uiteindelijk ziek wordt.
Rioolvliegjes niemand kwaad doet. Ondanks zijn puntige snuit steekt het ongedierte niet. Ook kunnen de beestjes niet bijten. Schadelijk zijn ze echter wel, want jij kunt er ziek van worden.
Motmuggen, latrinevliegjes of rioolvliegjes behoren wel degelijk tot de muggensoort, al steken ze gelukkig niet. Het zijn kleine insecten van 3 tot 5 mm die zich door de kleinste gaatjes kunnen wurmen – zelfs muggengaas kunnen ze de baas. Ze leven doorgaans 2 à 3 weken en zijn vooral actief in de zomermaanden.
Gebruik een rioolvliegjes spray
Dit middel heet niet letterlijk zo, maar van HG kun je de spray tegen vliegende insecten gebruiken. Spuit de spray op de rioolvliegjes en poets de plekken waar ze hebben gezeten goed na. Het liefst spuit je niet op oppervlakken waar je eet of kookt.
Ze zoeken dan plekken in of rond je woning op waar rottend, vochtig, organisch restafval ligt. Daar leggen zij dan eitjes in. Hoe warmer het is, hoe sneller deze eitjes uitkomen. Verstopte putjes, leidingen of afvoeren, ondergelopen kruipruimtes en rioolproblemen trekken meestal rioolvliegjes aan als vliegen op honing.
Die kunnen op uw voedsel of keukengerei terechtkomen als u even niet oplet. Veel van deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken en zo uw gezondheid schaden. Gelukkig kunnen rioolvliegjes niet steken of bijten, ook al behoren ze wel tot de muggenfamilie.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
In de tuin. Je kunt rioolvliegjes ook in je tuin aantreffen. Ook daar komen ze op stilstaand water af, bijvoorbeeld na een regenbui in bloembakken, emmers of de dakgoot.
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht. Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen.
Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken.
De volwassen motmug voedt zich met bacteriën, schimmels en andere organische bestanddelen. Ook de larven van de motmug voeden zich hiermee en daarom legt de motmug haar eitjes graag in vervuild, drabbig en gistend vocht. Overdag rusten de motmuggen, maar 's avonds worden ze actief en gaan ze op zoek naar eten.
Zo kunnen ze in rioleringssystemen, rond septische putten en rond vochtige composthopen in enorme hoeveelheden voorkomen. In de woning komen motmuggen vooral voor nabij aflopen van toilet, douche en wasbakken. Vooral niet gebruikte of verstopte aflopen zijn favoriete (broed)plaatsen.
Hoe zien rioolvliegjes eruit
Rioolvliegjes zijn erg klein, hierdoor kunnen ze via de kleinste openingen uw huis binnen dringen. Met een grootte van 1.5 tot 7 millimeter worden ze ook snel over het hoofd gezien. Rioolvliegjes zijn te herkennen aan hun behaarde vleugels en pootjes.
Ambassadeur Hanna Bervoets noemde het niet voor niets een schattige pluizenbol.” De wc-motmug is niet alleen verbazingwekkend mooi, maar ook verfrissend. De larfjes eten namelijk organisch afval waar bacteriën in zitten en helpen daarmee bij de schoonmaak.
Broedplaatsen van rioolvliegjes
Het ongedierte nestelt zich rond vochtige plekken, zoals je afvoer, maar ook in je regenton of kruipruimte. Een volwassen rioolvlieg legt tot wel 200 eitjes per dag, waardoor je binnen de kortste keer een plaag hebt.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca.2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen. In onverwarmde vertrekken treedt 1 generatie per jaar op.
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben. Rouwvliegjes hebben langere poten en antennes dan de fruitvliegjes. Rouwvliegjes kunnen niet zo goed vliegen. Als ze vliegen, dan vliegen ze een stuk langzamer als de fruitvliegjes.
Kaneel tegen rouwvliegjes
Een redelijk effectief huis-tuin-en-keuken-middel is rouwvliegjes bestrijden met kaneel. Strooi de kaneel in de potgrond van je plant of maak er een extract van. Kook één liter water met 2 eetlepels kaneel en giet het mengsel bij je plant.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Verwijder stilstaand water
Als het water lang genoeg stilstaat, raakt het vervuild. Voor rioolvliegjes is dit ideaal om eitjes in te leggen, zeker bij warm weer. Zoek daarom naar opslagplaatsen voor water, denk aan emmers, plantenbakken, regentonnen en dakgoten. Verwijder daar zo snel mogelijk het vocht en het slib.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Broedplaatsen van vliegen
Vleesvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in rottende kadavers van muizen, ratten of vogels. Vleesvliegen binnen gebouwen kunnen dus wijzen op de aanwezigheid van dode ratten of muizen in een gebouw.
Vooral de huisvlieg komt graaf af op Uv-licht. Vanuit de natuur heeft het licht een enorme aantrekkingskracht op vliegen en insecten. De ogen van de vlieg zijn erg gevoelig voor het licht. Ze worden hierdoor sterk aangetrokken tot het licht.
Wat trekt huisvliegen aan? Huisvliegen worden aangetrokken door allerhande soorten voedingsmiddelen. Ze houden erg van suikerhoudende voedingsmiddelen, maar bijna alle andere levensmiddelen kunnen worden genuttigd.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.