Pasta. Pasta is de benaming voor een aantal Italiaanse deegproducten, zoals macaroni, spaghetti en vermicelli in een gewone of meergranenvariatie. Pas rond 1985 leerde men in de lage landen dat er nog veel meer van dit soort producten zijn en hebben we de benaming pasta overgenomen als verzamelnaam ervoor.
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Pasta is technisch gezien de Italiaanse variatie op noedels. Oorspronkelijk is pasta van harde tarwe gemaakt, maar tegenwoordig is er ook pasta van spelt, meergranen lichte tarwe en glutenvrij. Pasta kan zowel droog worden verkocht of vers.
SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken.
De reden is eenvoudig: Italianen combineren niet zomaar eender welke pasta met eender welke saus, en bij een dikke saus hoort dikke pasta. Een bolognesesaus zal een Italiaan dus nooit bij spaghetti serveren, eerder bij tagliatelli of in een lasagne.
Veel bronnen claimen dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die het meenam met zijn reizen uit Azië in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als "een geschenk van de Goden ".
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Pasta wordt vaak gelinkt aan verstoppingen, maar daar is niets van waar als je het laat afkoelen. De bacteriën in je darmen zijn zelfs dol op dit koude maaltje. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. Gooi je overgebleven pasta dus nooit, nooit weg.
Tip 1: kies voor volkoren
Volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst bevatten veel meer voedingsvezels dan niet-volkoren varianten. Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3x (!) zoveel voedingsvezels als 'gewone' spaghetti.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Gezond? Speltpasta bevat meer eiwitten en mineralen dan pasta van tarwe. Het graan bevat ook meer voedingsstoffen, aangezien die zich enkel in de korrel zelf bevinden en niet in de zemelen en de kiem (die verwijderd worden), zoals bij tarwe. Spelt is bovendien goed voor de spijsvertering.
Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.