Bij darmkrampen kan de arts een medicijn voorschrijven dat de krampen bestrijdt, bijvoorbeeld mebeverine (onder andere Duspatal®). Dit middel verbetert de bewegingen van de darm en kan darmkrampen verminderen.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
Ontstekingsremmende pijnstillers
Bij koliekpijn worden ze gebruikt vanwege het effect op de pijn. De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeelden zijn diclofenac, metamizol en naproxen.
Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal even goed als ibuprofen. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende dan kan de arts bovendien ibuprofen voorschrijven.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Hoewel er mensen zijn die zeggen dat cola bij hen helpt tegen buikpijn of misselijkheid, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Als je darmkolieken hebt, heb je last van pijnaanvallen in je bovenbuik of in de buurt van de navel. Andere symptomen zijn het gevoel van spanning in je buik (weke buik) en een opgeblazen gevoel. Als een baby een darmkoliek heeft, dan huilt deze aan één stuk door, meestal rond dezelfde tijd.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Om die reden kan de huisarts ook aan jonge meiden vanaf 12 jaar wel eens de pil gegeven. U mag uw kind paracetamol geven tegen de buikpijn, ook als er nog geen duidelijke verklaring is voor de buikpijn. De oorzaak van de pijn gaat niet weg door het slikken van paracetamol, maar het kan de klachten wel wat verminderen.
Door de verkrampte spier losjes te schudden kan je proberen de kramp eruit te krijgen. Als schudden niet werkt, kan je de spier voorzichtig oprekken. Kramp komt het meest voor in het been. Voor de kuit, de achterkant van het bovenbeen en kramp onder de voet zijn verschillende stretches.
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting. Meer beweging en minder stress kunnen de klachten verminderen. Gezond eten is ook bij PDS belangrijk. Zo nodig kunt u medicijnen gebruiken om de klachten tijdelijk te verminderen.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Dé ligging die jou zal helpen voor een betere vertering is op je linkerzij. Je trekt je benen lichtjes naar je bovenlichaam en je buigt je knieën zodat je in een semi-foetushouding komt te liggen. De armen rusten comfortabel voor je.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
In geval van darmverlamming (paralytische ileus) liggen de spieren van de darmwand stil. De inhoud wordt dus niet langer voortgestuwd. Doorgaans is dit te wijten aan een ernstige infectie, neurologische aandoening of ernstig trauma (ongeval of zware buikingreep).
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Het begrip acute buik duidt op de noodzaak om met spoed te verwijzen voor nadere diagnostiek en/of behandeling. In de huisartsenpraktijk is bij acute buikpijn meestal sprake van maagklachten, gastro-enteritis, prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie, buikwandpijn of urineweginfecties.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Je hebt last van krampen bij verstopping van de darmen of obstipatie, overtollige lucht in de darmen of een opgeblazen gevoel in de buik, prikkelbare darmen, buikgriep of een andere darminfectie, voedselvergiftiging.