Met een gemiddelde temperatuur van 6,7 °C ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 9,8 °C was april een zeer koude maand. Sinds 1901 zijn er weliswaar 14 aprilmaanden kouder geweest, waarvan april 1917 met 4,2 °C de koudste was, maar vergeleken met de nieuwe normaal (1991-2020) is het uitzonderlijk te noemen.
Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.
Overdag is het gemiddeld 14,8 graden en in de nacht 4,5 graden. Normaal daalt de temperatuur op vier dagen tot onder het vriespunt, maar ook wordt het vier keer warmer dan 20 graden. Daarvan stijgt de temperatuur gemiddeld op één dag tot boven de 25 graden.
Zo duurde het tot na het middaguur voor in het zuidoosten en oosten de temperatuur boven 1 graad uit kwam. Uiteindelijk werd het 5 tot 7 graden aan de kust en 3-5 graden in het binnenland. In Zuid-Limburg bleef het dus nog kouder. Maximumtemperatuur op 1 april 2022.
Maandagochtend breiden bewolking en regen zich zuidwaarts uit en dan regent het overal langdurig. De temperatuur loopt gedurende de dag geleidelijk op. De maximumtemperatuur wordt in de avond bereikt en loopt uiteen van 6 tot 10 graden.
Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 13 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden.
Zonneschijn. De lente was zeer zonnig met over het land gemiddeld 722 uren zon tegen 567 uur normaal. Maart was de zonnigste maart sinds het begin van de metingen met landelijk gemiddeld 250 uren tegen normaal 146 uur. Ook april en mei waren zonnig met respectievelijk 226 zonuren tegen 196 normaal en ca.
Overheersende noordoostenwind
Een week later, begin april, lag er een groot lagedrukgebied boven Scandinavië en Centraal-Europa en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen deze twee systemen ontstond een noordelijke stroming waardoor koude lucht van boven de Noordpool naar ons land gevoerd werd.
Vandaag (woensdag) is het licht bewolkt met behoorlijk wat zon. De wind waait zwak tot matig uit oostelijke richtingen. Het kan opnieuw flink opwarmen (18 graden).
Het is vandaag (dinsdag) zwaarbewolkt, er valt soms wat lichte regen. Na de middag kan er mogelijk een opklaring tot stand komen. Er wordt erg zachte lucht aangevoerd, de temperaturen stijgen tot 14 graden.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
Een zwakke storing zorgt vandaag (vrijdag) voor meer wolken. Bij momenten raakt het zelfs zwaarbewolkt. Het blijft overal droog bij iets lagere dagtemperaturen (15 graden).
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
In de weersvoorspelling voor de zomer van 2022 staat dat met name de maanden juni en augustus droog en arm zullen zijn. In de maand juli lijkt het iets meer te gaan regenen, maar zelfs dat is niet zeker. Als de wind niet uit het Westen, maar uit het Zuiden komt, zal het ook deze maand extreem warm worden.
Een frisse dag met gemiddelde temperatuur van 5,3 °C en een gevoelstemperatuur van 2,5 °C. De minimum temperatuur was 0,1 °C en de maximum temperatuur 7,6 °C. De zon liet zich amper zien, slechts 0,7 uur. Er viel minder dan 1 mm neerslag.
Eer staat een prachtig paasweekend op het programma met veel zon en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Vrijdag is het tijdelijk nog iets frisser met maxima rond 12 graden aan zee tot 16 graden landinwaarts.
De gemiddelde temperatuur was 7,7 °C en een gevoelstemperatuur van 5,1 °C. De minimum temperatuur was 6,3 °C en de maximum temperatuur 9,2 °C. De zon liet zich in het geheel niet zien. Er viel 5,4 mm neerslag verspreid over 9,7 uur.
In De Bilt was het -3,8 graden en vliegbasis Deelen noteerde -5,6 graden. Op klomphoogte vroor het in het Brabantse Volkel 9,2 graden.
In de vorige eeuw viel er in de aprilmaand landelijk op gemiddeld 2 dagen sneeuw. Deze eeuw is dat nog maar 1 keer in de 3 jaar. Sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1951, kwam het bijna ieder jaar wel tot aprilsneeuw, alleen in de jaren 1974, 1987 en in 1993 was dat niet het geval.
Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 °C ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 13,4 °C was mei een zeer koude maand. Hiermee komt de maand weliswaar 'slechts' op een 23e plaats in de lijst met koudste meimaanden, echter na de bijzonder koude april is het toch wel uitzonderlijk te noemen.
Dat we nu zo'n koude zomer hebben, is extra bijzonder omdat de aarde opwarmt door de klimaatverandering. De temperatuur van juli en augustus is sinds de jaren '10 uit de vorige eeuw met 2,2 graden gestegen.
Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C. Soms kan het zeer warm worden met maxima boven 35°C.
De mooiste modetrends van 2022
En nee, niet het foute soort waarmee je het liefst niet mee geassocieerd wordt, anno 2022 is het dragen van een panterprint weer cool.
De verwachting
Bij ons wordt een zomer verwacht die 0,5 tot 0,7 graden boven normaal uitkomt. Alleen voor de noordelijke helft van Scandinavië worden normale temperaturen verwacht.