De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder leef- en werkomstandigheden.
De frequentie van een behandeling psychosomatische fysiotherapie zal gemiddeld 1 x per week tot 1 x per maand zijn.
Psychosomatisch oefentherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Ze zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden.
De specialisatie Psychosomatisch Oefentherapeut
De Psychosomatisch Oefentherapeut behandelt patiënten met lichamelijke klachten waarbij psychosociale stressfactoren een rol spelen bij het ontstaan of voortbestaan van deze klachten.
persoonlijke factoren: erfelijke factoren, persoonlijkheidstrekken zoals een laag zelfbeeld, pessimisme, onvermogen om emoties uit te drukken, en factoren die samenhangen met de ontwikkeling en met het leren zoals verwaarlozing, seksueel en fysiek geweld, ziekte en ziektegedrag van de ouders.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie de opleiding psychosomatische fysiotherapie gevolgd.
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af.
27 behandelingen per kalenderjaar voor fysiotherapie, waarvan: Maximaal 9 behandelingen manuele therapie. Maximaal 9 behandelingen orthomanuele therapie.
Wat zijn spanningsklachten? Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Er is sprake van spanningsklachten als deze klachten verband houden met lichamelijke en/of psychische overbelasting (stress). Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.
Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand lichamelijke en psychische klachten. Iemand heeft bijvoorbeeld veel pijn en is daar angstig of somber bij. Bij een somatisch-symptoomstoornis heeft iemand last van lichamelijke klachten met bijbehorende psychische klachten.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Eén van de grootste verschillen is dat oefentherapeuten voornamelijk hands off werk en de fysiotherapeuten hands on. Fysiotherapeuten proberen door middel van manuele technieken als massages en mobilisaties klachten te verminderen (hands on). Fysiotherapeuten richten zich over het algemeen op de klacht zelf.
Een oefentherapeut-Mensendieck helpt u eerst het ademen in rust te leren beheersen en vervolgens ook tijdens beweging. Deze ademoefeningen worden gecombineerd met spierontspannende oefeningen en houdingscorrigerende oefeningen.
Het verschil zit 'm vooral in de visie: bij Mensendieck staat bewustwording centraal via oefeningen. Het is een leerproces van zelf zien, leren en voelen. Er wordt minder gewerkt met het voordoen van oefeningen of oefeningen doen voor een spiegel. Bij Cesartherapie is het ritmische element van het bewegen dominant.
Hoe merk je dat je aan chronische stress lijdt? Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Met een somatisch-symptoomstoornis heb je last hebt van lichamelijke klachten waarvoor geen fysieke of medische oorzaak kan worden gevonden. Soms is er wel een medische oorzaak, maar vormt die geen verklaring voor de ernst of duur van je klachten.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Door een slechter geheugen (de hippocampus wordt aangetast), kost alles steeds meer energie. Op lange termijn leidt chronische stress zelfs tot depressiviteit, een gejaagd gevoel, extreme vermoeidheid en constante pijn in je lichaam. Dat is hoe chronische stress je lichaam sloopt.