Als u een actie ongedaan wilt maken, drukt u op Ctrl+Z. Druk op Ctrl+Y om een actie die ongedaan is gemaakt opnieuw uit te voeren.
De Undo-functie wordt meestal gevonden in het menu Bewerken. Veel programma's hebben een knop Ongedaan maken op de werkbalk die meestal lijkt op een gebogen pijl die naar links wijst, zoals deze in Google Documenten. Ctrl + Z (of Command + Z op een Mac) is een veelgebruikte sneltoets voor Ongedaan maken.
+Z tot het probleem is gecorrigeerd. Of klik in de linkerbovenhoek van het lint op Ongedaan maken. Sommige bewerkingen kunnen niet ongedaan worden gemaakt, zoals het klikken op opdrachten in het menu Bestand of het opslaan van een bestand.
Wat is de refresh-toets? Met de refresh-toets (F5) vernieuw je het actieve venster. Gecombineerd met de Ctrl-toets voer je een hard refresh uit. Hiermee wis je de cache van je webbrowser en herlaad je de pagina opnieuw.
Ctrl-L: Links uitlijnen (Align Left) Ctrl-M: Inspringen (First Indent) Ctrl-N: Nieuw (bv. bestand of venster)
F7: spellingcontrole (in Word) F8: tekst selecteren, daarvoor moet u een paar keer op deze toets drukken (in Word)
Wanneer je de tekst zojuist hebt verwijderd, kun je via de Ctrl + Z toets op je toetsenbord de verwijderde tekst herstellen.
In het Bestand menu, klik op Open, en klik dan op Recente Documenten. Scrol naar het einde van alle recente documenten, en klik dan op Herstel Niet-opgeslagen Documenten. Als je het bestand gevonden hebt waar je naar op zoek bent, dubbelklik het om het te openen. Sla het onmiddellijk op.
Nog een van de oudere bekende sneltoetsen, Alt + F4 sluit de openstaande applicatie zodat u het proces van het sluiten van de on-screen menu's kan overslaan.
Het versiegeschiedenisvenster voor de meest recente versie van het bestand bevat acties voor het beheren, melden, uitchecken of maken van een werkstroom. In de weergave van de versiegeschiedenis voor een vorige versie van een bestand ziet u de optie om die versie te herstellen of te verwijderen.
De prullenbak controleren
Als u een Word-document hebt verwijderd zonder de prullenbak te legen, kunt u het document mogelijk herstellen. Dubbelklik op de prullenbak op het bureaublad. Doorzoek de lijst met documenten om te zien of het verwijderde Word-document er nog steeds is.
De lijst met onlangs gebruikte bestanden wissen
Klik op het tabblad Bestand. Klik op Recent. Klik met de rechtermuisknop op een bestand in de lijst en klik vervolgens op Losgemaakte items wissen. Klik op Ja om de lijst te wissen.
Maar het kan ook door te schudden en de functie Herstel typen te gebruiken. Je selecteert de tekst die je wilt herstellen, dit kan een deel van de tekst óf de hele tekst zijn. Na het schudden verschijnt de melding Herstel typen. Door op Herstel te drukken wordt de geselecteerde tekst verwijderd.
Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies "Herstel vorige versies". Hierop zal Windows zoeken en een lijst van de vorige versies van de permanent verwijderde bestanden of de map met verschillende tijden en data maken.
Verwijderde bestanden belanden namelijk in deze digitale vuilnisemmer. Ze blijven daar staan tot iemand de prullenbak leegmaakt.
Alt+F4 is misschien wel de meest bekende toetscombinatie. Hiermee wordt het programma (of venster) dat je voor je neus hebt gesloten. Deze toetscombinatie doet hetzelfde als het bekende Windows-kruisje, rechtsboven in je vensters/programma's. Met SuperF4 kun je ook vastgelopen programma's beëindigen.
F5 toets wordt gebruikt om een webpagina te vernieuwen. Klik op F5 om Zoeken & vervangen te openen in een venster van Microsoft Word. Start een slideshow wanneer erop wordt geklikt in PowerPoint. Fn + F5 vermindert de helderheid van het beeldscherm op een aantal laptops.
Control + F5 (Ctrl + F5), command + R voor mac, is namelijk de toetsencombinatie voor een zogenaamde force refresh. Hiermee vertel je de webbrowser om afscheid te nemen van de oude opgeslagen variant van een website en de hele website opnieuw te laden.
Naast de CTRL + C (kopiëren), CTRL + V (plakken) en CTRL + Y (herhalen) is er nog een shortcut die ik veel gebruik: CTRL + Z. Deze toetsencombinatie maakt de laatste handeling(en) ongedaan, een soort digitale gum. Erg handig als je iets op de verkeerde plek plakt of iets weghaalt wat je niet had willen weghalen.
Met de Alt- en de Tab-toetsen tegelijk ingedrukt, schakel je snel tussen geopende vensters op het computerscherm. Wie vaak met meerdere programma's tegelijk werkt in Windows, heeft daar een handige functie aan. Maar wist je dat er meer variaties zijn op Alt+Tab?