Ongeveer 1 op de 20 vrouwen scheurt ernstig uit tijdens de bevalling.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling wil je liever niet. Toch komt het vaak voor dat de verloskundige of gynaecoloog adviseert om een knip te zetten. Zo krijgt bijna de helft van de vrouwen in Nederland een knip bij de bevalling van een eerste kindje. Een knip geeft je baby meer ruimte en voorkomt inscheuren.
Bij ongeveer 2 procent van de bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling. Een klein deel van de vrouwen die een totaalruptuur hebben meegemaakt, blijft problemen houden met het ophouden van winden en heel zelden met het ophouden van de ontlasting.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Een episiotomie (knip) is het inknippen van het perineum, het gebied tussen de vulva en de anus. Net voordat de baby wordt geboren, ontstaat er een grote druk op het perineum. Een knip kan worden gezet om de vagina-opening groter te maken, zodat de bevalling sneller of beter verloopt.
Net zoals bij elke chirurgische ingreep, vereist een episiotomie de toestemming van de aanstaande moeder. Dus als je geen episiotomie wilt, kun je gewoon weigeren... in theorie. Helaas ligt het in de praktijk soms anders. Wil je zeker geen knip, breng dan altijd het medische team op de hoogte voor de bevalling.
Deze rupturen moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. 6 op de 100 vrouwen krijgen bij de eerste bevalling een totaal ruptuur.Bij een volgende bevalling krijgen 5 op de 100 vrouwen een totaal ruptuur.
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Kun je een totaalruptuur voorkomen? Tijdens de bevalling zal de verloskundige of gynaecoloog het hoofd van je kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina-uitgang leiden om het risico zo klein mogelijk te houden. Daarbij beoordeelt hij/zij of het verstandig is om de huid van de vagina zelf 'in te knippen' (episiotomie).
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Geboorte tegenhouden
Als de ontsluiting meer dan 5 centimeter is, kan de bevalling nauwelijks uitgesteld worden. Als het kind veel te vroeg komt en er geen reden is om de bevalling door te zetten, kan de arts, afhankelijk van de problematiek, besluiten om antibiotica, weeënremmers en corticosteroïden toe te dienen.
De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door: het verliezen van bloed of de slijmprop;het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.
Deze rupturen moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. 6 op de 100 vrouwen krijgen bij de eerste bevalling een totaal ruptuur.Bij een volgende bevalling krijgen 5 op de 100 vrouwen een totaal ruptuur.
Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen.
Meestal doet het krijgen van een knip op het moment zelf geen pijn. Je krijgt eerst een verdoving en er wordt bijna altijd tijdens een perswee geknipt, je voelt dan ook al de pijn of druk van het persen.
Net als met poepen zal je tijdens je bevalling merken, dat wanneer je ontspannen bent, je nauwelijks / tot niet hoeft mee te persen. Je kunt dan dus bevallen zonder persen.
"Over het algemeen zegt 80 tot 90 procent van de vrouwen dat het de allerergste pijn is die ze ooit hebben gevoeld. We gebruiken de Numeric Rating Scale om pijn te meten. Tien is de allerergste pijn, nul is pijnloos. Vrouwen geven hun bevalling vaak een acht."
Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.
In de Australische staat Victoria is een vrouw bevallen van een enorme baby. Het meisje, Willow, woog bij de geboorte 6,6 kilo. De baby kwam op natuurlijke wijze ter wereld en is met 6,6 kilo 'enorm'.
'Een vaginale bevalling is gewoon niet voor alle vrouwen geschikt. We zouden de risico's per vrouw in kaart moeten gaan brengen zodat de arts haar een keuze kan voorleggen. En vrouwen zo kunnen bevallen dat hun kind in optimale conditie wordt geboren en ze er zelf, ook op lange termijn, minimale schade aan overhouden.
In Pretoria, Zuid-Afrika, is een vrouw bevallen van een tienling. Dat zijn er twee meer dan vooraf te zien waren op de echo. Ze verovert daarmee waarschijnlijk een plekje in het Guinness Book of Records. Meerlingengeboortes zijn zeldzaam en vaak niet zonder risico's, maar de vrouw maakt het goed.
Wanneer mag ik vrijen na de knip? Als je een knip hebt gehad of je bent tijdens de bevalling wat uitgescheurd, moet je ook wachten tot die wondes volledig genezen zijn en de hechtingen opgelost of verwijderd zijn.
Hoe voelt toucheren? In principe mag toucheren geen pijn doen.Het kan wel vervelend of naar zijn, met name wanneer de bevalling nog niet is begonnen, omdat de baarmoedermond dan vaak lastig te bereiken is. Ook tijdens een wee kan inwendig onderzoek vervelend of pijnlijk zijn, of als je erg gespannen bent.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.