Plaats het water en de kurkuma in de mengbeker en start Peeler /4 min.Laat de kurkuma uitlekken door een fijne zeef.Verwijder de Peeler.Maak de mengbeker leeg en verwijder de schillen (zie tip).
Maak je kurkuma thee, dan wordt het aangeraden om vooraf een dun laagje af te schillen. Gebruik hier een dunschiller voor. In alle andere gevallen hoef je kurkuma wortel niet te schillen. Uiteraard kun je deze wel wassen, hiermee spoel je aarde en vuiligheid weg.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven.
Kurkuma koopt u in poedervorm of als verse wortel. We raden je vooral aan om verse wortels te kiezen, die je kunt schillen als gemberknolletjes en dan in stukjes of schijfjes snijdt, bijvoorbeeld om thee te zetten. Let op: Grote kans dat u gele handen krijgt bij het verwerken van de verse wortel.
Ook al bevat kurkuma helende bestanddelen: de wortel mag je niet rauw eten, want dan kan je jezelf vergiftigen. Verwerk de wortel dus niet rauw in een smoothie of energiedrankje. Je moet kurkuma namelijk eerst vermalen en daarna meekoken.
Gebruik hiervoor alleen witte azijn. U kunt twee eetlepels witte azijn mengen met een beetje schoonmaakalcohol (ongeveer 120 ml). U kunt ook een halve liter warm water met afwasmiddel gebruiken in plaats van alcohol. Gebruik een doek om dit mengsel op de kurkumavlek te deppen.
Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam.Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben. Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking.
Bereidingswijze. Snijd de kurkuma in plakjes of rasp op een fijne rasp. Snijd de limoen in partjes. Breng 1 liter water met de kurkuma aan de kook en kook 10 minuten.
Niet alleen omdat gember kurkuma thee heerlijk van smaak is, maar ook omdat ze allebei erg goed zijn voor de gezondheid. Gember staat bekend om zijn positieve uitwerking op de spijsvertering en het tegengaan van een hoge bloeddruk. Kurkuma kan helpen tegen ontstekingen in het lichaam en heeft een pijnstillende werking.
Hoeveel keer per dag mag je kurkuma thee dinken? Over de hoeveelheid kurkuma thee die je per dag mag drinken, is het belangrijk om niet te overdrijven. Het is aanbevolen om niet meer dan 1-2 kopjes per dag te drinken, omdat hoge doses kurkuma schadelijk kunnen zijn voor de lever en het maagdarmkanaal.
Snijd de kurkuma in plakjes of rasp op een fijne rasp. Snijd de limoen in partjes. Breng 1 liter water met de kurkuma aan de kook en kook 10 minuten.Voeg het kaneelstokje, 2 partjes limoen en de peper toe en laat nog 5 minuten trekken.
Verse kurkuma thee maken
Snijd een stuk verse kurkumawortel in dunne plakjes en doe in een kopje. Voeg gekookt water en een snufje zwarte peper toe. Voeg eventueel ook een klein scheutje van je favoriete melk toe. Laat het 3 minuten trekken.
De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.
Kun je kurkuma wortel ook rauw eten ? In een salade of smoothie ? Nee, dat kan niet. Doe dit maar beter niet, het is giftig.
Combinatie met medicijnen
Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: antikankermedicijnen. bloeddrukverlagers. ontstekingsremmers.
Doorgaans neem je tweemaal daags één capsule met water in tijdens de maaltijd. Er zijn ook zachte capsules verkrijgbaar gevuld met een vloeibare vorm van kurkuma. Deze zou het lichaam beter kunnen opnemen.
Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel. Aangezien kurkuma ontstekingen in de darmwand tegengaat, kan het ook belangrijk zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn. Bovendien is kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
Kurkuma bijwerking
En dat kan soms wel wat neveneffecten veroorzaken. Als je last krijgt van lage bloeddruk, lagere bloedsuikerspiegel, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, allergische huidreacties of maag-darmklachten zoals misselijkheid stop je beter het gebruik van kurkuma.
Maar wist je dat het ook goed is voor je haar? Curcuma bevat namelijk de actieve stof curcumine, waarvan is aangetoond dat het je DHT-gehalte doet dalen.
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*.
Deze superkruid is regenererend, stimulerend, antioxidant, vochtafdrijvend en beschermend.
Wanneer je kurkuma of curcumine in hoge doseringen inneemt, heeft dit bijwerkingen. Ongeveer tien tot dertig procent van de mensen krijgt last van de spijsvertering in de vorm van maag- en darmklachten.