Een kleine note: voer niet onbeperkt bamboe aan je paard, er is een gezonde dosering maar heel grote hoeveelheden kunnen gevaarlijk zijn. Let ook op: er is een plant die 'Hemelse bamboe' heet: dit is geen echte bamboesoort en giftig. De bamboesoort Phyllostachys is ook voor mensen eetbaar!
Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij paarden vergiftigingen veroorzaken. Met name groene eikels zijn giftig, maar ook eikenbladeren zijn niet ongevaarlijk.
In Nederland komen verschillende esdoornsoorten voor, maar volgens het laatste onderzoek bevat naast de Vederesdoorn (Acer negundo) alleen de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus L.) hypoglycine A en is daarmee giftig voor paarden.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Antwoord: De zwarte walnootboom (Juglans nigra) is giftig voor paarden. Zaagsel of houtkrullen afkomstig van zwarte walnootbomen zijn een gevaar voor paarden en kan leiden tot symptomen van hoefbevangenheid en koliek.
Bovendien is een hoog gehalte aan looizuren uit het beukenblad niet gezond. Ook een belangrijk weetje is dat de beukennootjes giftig zijn, al komen die bijna niet voor in hagen maar natuurlijk wel in beukenbomen.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel. Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden.
Haagplanten die geschikt zijn voor paarden zijn bijvoorbeeld de meidoorn, haagbeuk en wilg. Meidoorn doet het bijvoorbeeld goed op droge grond, wilg weer op natte grond.
Ook de blaadjes lusten ze meestal graag. Hazelaarstruiken hebben grote, ronde bladeren. De hazelnoten kun je beter niet geven. Ook de krulhazelaar (paastak) mag je aan je paard geven.
De boom is goed te herkennen aan zijn handnervige, vijflobbige bladeren die veel lijken op die van de plataan, wat in de video getoond wordt. De bloeiwijze wordt gevormd door hangende trossen lichtgroene bloemen, die uit de toppen van de twijgen ontstaan. Ze gaan bloeien net nadat het blad ontloken is.
De uitgang -doorn is afgeleid van het Germaanse 'teer', dat zowel boom als hout betekent. Zo is ook het Engelse 'tree' van 'teer' afgeleid. 'Es' is een oud Germaans woord voor 'speer' en ook voor 'scherp'. De esdoorn is dus de boom met speren-hout, uit de tijd dat bomen genoemd werden naar de houttoepassing.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
Paarden en koeien eten riet als het nog groen is. Zodra het riet in het volwassenheidsstadium (bruine stengels) komt, dan wordt het taai en onverteerbaar. En dan zullen paarden en koeien dit ook minder snel eten. De rietbladeren kunnen scherp zijn, maar voor de meeste paarden is dit geen probleem en eten het graag.
Zowel de gouden als de blauwe regen zijn erg giftig voor paarden. Wel is het zo, dat deze bloemen meestal in tuinen en langs huizen groeien, waardoor de kans klein is dat paarden er van eten. Dat is maar beter ook, want van het eten krijgen paarden diarree, koliek, ademstilstand en verlamming.