Een gaap of scheit is een kruising tussen een schaap en een geit. Op een vakantiepark in het Flevolandse Bant is vorige week zo'n gaap geboren. Het jong is van een vrouwtjesschaap en een geitenbok. Volgens kenners is het een zeldzaamheid dat zo'n kruising levend wordt geboren.
Geiten en schapen zijn leuke, vrolijke en lieve dieren. Je kunt ze prima als hobbydieren houden. Ze hebben wel dagelijks verzorging en aandacht nodig. En zorg dat je minimaal 2 dieren neemt want het zijn echte gezelschapsdieren.
bij mij lopen de kippen in de wei bij de schapen, en dat gaat goed. Wij hebben een dierenwei met daarin kippen, Vlaamse reuzen, geiten en mini-varkens. Dit gaat prima. Ze verdragen elkaar goed en zorgen voor een boel afleiding voor elkaar.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
De prijs van een geit hangt sterk af van het ras en de leeftijd van het dier. Reken op enkele tientallen tot meer dan 200 euro. De grootste kosten zijn de weide met omheining en de stal: Een stal kost ongeveer 2000 euro.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Geiten zijn slimme en beweeglijke dieren die leuk zijn om te houden voor mensen met voldoende ruimte. Een stevige afrastering is dan wel nodig, want geiten zijn echte uitbrekers! Ze kunnen uitstekend klimmen. Er zijn geiten in allerlei soorten en maten, die ook in karakter van elkaar kunnen verschillen.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Geiten en kippen kunnen inderdaad samen, maar zorg wel voor eigen voer- en slaapplekken. Helemaal eens met Inger. Geiten houden samen met kippen kan inderdaad prima al zal er wel eens een kip onder een geit terecht komen. Geiten zijn kuddedieren en horen met soortgenoten samen te zijn.
Ruwvoer, zoals gras, hooi of voordrooghooi, is voor herkauwers, zoals geiten en schapen, levensnoodzakelijk. Op structuurrijk materiaal moet lang gekauwd worden. Dit stimuleert de speekselproductie. Die is essentieel om de zuurtegraad van de pens op peil te houden.
Een gaap of scheit is een kruising tussen een schaap en een geit. Op een vakantiepark in het Flevolandse Bant is vorige week zo'n gaap geboren. Het jong is van een vrouwtjesschaap en een geitenbok. Volgens kenners is het een zeldzaamheid dat zo'n kruising levend wordt geboren.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke geitenkudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker . Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels.
Wat is het gevaar van een geit? Een briesende geit die de kinderboerderij terroriseert is geen reden om in paniek te raken (er zijn geen incidenten bekend waarbij het een geit is gelukt om iemand op zijn hoorns te spiesen). Het gevaar van de beesten is dat ze een vervelende ziekte kunnen verspreiden: Q-koorts.
Ze eten zeker niet alleen gras, maar ze knabbelen ook aan struiken en bomen. Zowat de helft van de tijd rusten ze (vooral 's nachts). Ongeveer 6 tot 8 uur per dag zijn ze aan het herkauwen. Geiten zijn nieuwsgierige dieren die overal aan knabbelen.
Ze lijken misschien op het eerste gezicht niet zo bijster intelligent, maar schijn bedriegt. Geiten zijn hartstikke slim, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen binnen twee minuten iets nieuws leren en dat vervolgens zeker tien maanden onthouden.
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Soms hangen de appels in trossen aan de bomen en vallen er tijdens het plukken een paar. Regelmatig rapen onze medewerkers de appels aan het einde van de middag. Deze appels zijn voor € 1,- per kilo te koop bij de plukkramen en ideaal voor appelmoes, appeltaart en het paard.
Merels en andere vogels zijn vaste gast. Ook insecten zoals vliegen, wespen en vlinders. Ze eten hun buikjes vol. Soms zie je alleen nog de schil van een uitgeholde appel liggen.
De gemiddelde levensduur van melkgeiten hangt al jaren rond de 3 jaar en 8 maanden. Die leeftijd kan best omhoog, maar dat vraagt om bewustwording en vakmanschap. Goede opfok en management zijn essentieel om de levensduur en levensproductie van melkgeiten te verhogen.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Ook schapen en geiten kunnen goed tegen koude temperaturen, op voorwaarde – alweer – dat ze op een droge plek kunnen schuilen. Tegen regen en wind kunnen ze immers minder goed dan tegen koude temperaturen. Daarenboven hebben zij – net als koeien en paarden – voldoende voeder en onbevroren water nodig.