Als u permanent ernstige hinder of belemmering in de woning ondervindt door een medische aandoening, kunt u medisch urgent worden. U moet dan (laten) aantonen dat er een oorzakelijk verband tussen uw huidige woonsituatie en uw medische aandoening bestaat.
Urgentie via huisarts
U komt dan ook alleen in aanmerking wanneer de situatie waarin u verkeert ernstig genoeg is. Door uw huisarts om een overzicht te vragen met al uw aandoeningen kunt u aantonen dat het voor u nodig is om urgentie te krijgen. Dit zal u helpen en de kans vergroten bij het doen van de aanvraag.
Een urgentie op grond van een medische indicatie kan worden aangevraagd indien er fysieke en/of psychische problemen zijn gerelateerd aan de woonsituatie. Op grond van de Huisvestingsverordening vraagt de gemeente, bij een verzoek om op medische gronden met voorrang te verhuizen, een medische keuring aan.
Aanvraag van een urgentieverklaring
U vraagt een urgentieverklaring aan bij uw gemeente. In sommige gemeenten kunt u direct bij de woningcorporatie terecht. De gemeente of woningcorporatie beslist of u een voorrang krijgt. U gaat zelf op zoek naar een woning bij een woningcorporatie.
Er zijn verschillende soorten urgentie: maatschappelijke urgentie, medische urgentie, sociale urgentie en volkshuisvestelijke urgentie. Deze laatste twee worden beoordeeld door de deelnemende gemeenten en corporaties.
Uittreksel uit de Basisregistratie Personen van de aanvrager(s) waaruit de woonhistorie blijkt. recente salaris- of uitkeringsspecificatie van u en alle medeaanvrager(s). Als u een huurwoning heeft: kopie huurovereenkomst. Stukken waaruit blijkt dat sprake is van zelfstandige woonruimte.
Een urgentieverklaring is voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een nieuwe woning, bijvoorbeeld omdat uw huidige woonsituatie verband heeft met psychologische problemen. Het kan ook zijn dat u zich niet meer kunt voortbeweging in uw huidige woning door permanente lichamelijke beperkingen.
Urgentie is bedoeld om snel te kunnen verhuizen. De voorrang op andere woningzoekende die u met urgentie heeft, is dan ook maar drie maanden geldig. In deze periode moet u elke dag reageren op woningen in de Urgentieregio die u gekozen heeft. Uw Urgentieregio staat op de urgentie.
Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.
U bent dringend op zoek naar een andere woning? In noodsituaties verlenen wij woningzoekenden soms voorrang bij het toewijzen van een huurwoning. Dit noemen we woningtoewijzing op basis van sociale urgentie.
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.
Het aanvragen van urgentie kost € 35,-.
Met de WMO woning (Wet maatschappelijke ondersteuning woning) regelt de overheid dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en dat ze daarbij de hulp krijgen die ze nodig hebben. De gemeente bepaalt samen met je wat daarvoor nodig is.
Een medische indicatie is een bewijs dat uw huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat u bepaalde medische hulp nodig heeft. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat u een hogere vergoeding voor uw behandeling krijgt.
Wanneer u nood gedwongen en buiten uw eigen schuld dringend op zoek bent naar een andere woonruimte kan de gemeente u voorrang verlenen boven andere woningzoekenden. U kunt voor meer informatie contact opnemen met de Brede Hoed. Met een urgentie moet u zelf via WoningNet reageren op geschikte woningen.
Je mag één keer een woning weigeren. Weiger je ook een tweede keer? Dan schrappen we je aanvraag. Als je dan nog bij WoninGent wil huren, dan moet je je opnieuw inschrijven.
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland is zeven jaar. Waar je écht lang moet wachten? Dat is in de gemeenten Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen. De wachttijd is daar gemiddeld langer dan 17 jaar.
Als u voldoet aan bepaalde inkomensgrenzen, minimum 18 jaar bent en geen andere woning bezit, dan kunt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van een Sociale Huisvestingsmaatschappij.
De webshop urgento.nl scoort een 4 op een schaal van 10. Er is dus ruimte voor verbetering, maar dit wil niet zeggen dat urgento.nl per definitie onbetrouwbaar is.
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt. Als je urgent woningzoekende bent, mag je een woningaanbod niet weigeren.
Een urgentie geeft voorrang bij het reageren op het reguliere woningaanbod. Een indicatie geeft voorrang bij het reageren op zorg- of aangepaste woningen. U kunt alleen urgentie aanvragen voor de gemeente waar u woont. Lees hier waar u uw urgentie kunt aanvragen.
Aantal personen in huishouden: …………………………………………. In de bijgevoegde brief geef ik aan wat er aan de hand is en waarom ik denk dat ik voor urgentie in aanmerking kom. Ik doe de benodigde bewijsstukken er bij. Als er nog extra stukken nodig zijn, lever ik die zo snel mogelijk aan.
Ook als u om een dringende reden niet meer in uw eigen woning kunt blijven, vraag een urgentieverklaring aan. U heeft alléén recht op een urgentieverklaring voor een woning als er sprake is van een noodsituatie en spoedeisend belang. U krijgt niet zomaar voorrang op andere woningzoekenden.