Bij een laag aantal witte bloedcellen is het belangrijk om goed op hygiëne te letten om de kans op voedselvergiftigingen te verkleinen. Het advies is: was je handen goed voor het eten, was groente en fruit goed en vermijd bepaalde rauwe voedingsmiddelen (o.a. rauw vlees, vis en eieren) bij een verminderde weerstand.
Deze witte bloedlichaampjes zorgen voor afweer tegen infecties. Als u hier een tekort aan heeft, dan bent u vatbaarder voor infecties. Bacteriën of ziekten die voor gezonde mensen ongevaarlijk zijn, kunnen bij u tot heftige reacties leiden met hoge koorts.
Een tekort aan witte bloedcellen, leukopenie of leukocytopenie genoemd, kan worden veroorzaakt door infecties zoals de griep. Een andere mogelijke oorzaak is een minder werkend beenmerg, zoals bij bepaalde medicijnen, chemotherapie of chronische bloedziekten. De gevolgen van leukocytopenie kunnen mild tot ernstig zijn.
Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Virale infecties genezen spontaan; hiervoor is geen speciale behandeling nodig. Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken.
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij een goede werking van onze weerstand. Ook deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine B6 komt in veel producten voor zoals in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten.
Eiwitten zijn ook een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Gezond eten met voldoende eiwitten helpt het afweersysteem te ondersteunen. Producten waar veel eiwit in zit zijn vis, vlees, eieren, melkproducten, kaas, tofu, noten en vegetarische vleesvervangers.
Guave, aardbeien, papaja, kiwi en verschillende andere citrusvruchten helpen bij het creëren van pathogenenbestrijdende WBC's en T-cellen die het lichaam beschermen tegen toekomstige infecties. Noten en zaden bevatten een goede hoeveelheid vitamine E die helpt bij de ontwikkeling van kiemdodende WBC's.
Verhoging van het aantal witte bloedcellen, leucocytose genaamd, wordt bij bepaalde aandoeningen aangetroffen, zoals bij bacteriële infecties, ontstekingsziekten (zoals reumatoïde artritis), een allergische reactie, trauma (vooral als gevolg van brandwonden), zwangerschap, vormen van bloedarmoede, bloedkanker (leukemie ...
Bij een normaal voedingspatroon krijgt u voldoende ijzer binnen. Als u een ijzertekort heeft door veel bloedverlies, dan is het raadzaam ijzerrijke producten te gebruiken. U krijgt dan extra ijzer binnen. IJzer uit voeding wordt beter door het lichaam opgenomen als u bij de maaltijd ook iets eet met vitamine C.
Oorzaak. Over de oorzaak van acute leukemie is vrijwel (nog) niets bekend. Wel hebben de meeste vormen van acute leukemie chromosomale afwijkingen in de kernen van de leukemiecellen (chromosomen bevatten DNA, het erfelijk materiaal). Chromosomale afwijkingen bepalen grotendeels het groeigedrag van de acute leukemie.
Door (chronische) stress maak je minder witte bloedcellen aan, dit verzwakt je afweersysteem.
Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.
Vitamine C, vitamine D (zie hierboven) en het mineraal zink zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een bacteriële infectie bij iemand met een ernstig neutrofielentekort wordt behandeld met breedwerkende antibiotica. Soms dient de arts groeifactoren toe die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleren. Cortisone kan helpen bij immuunziekten.
Chronisch myeloïde leukemie (CML) is een kwaadaardige ziekte van het bloed waarbij er teveel witte bloedcellen en soms ook teveel bloedplaatjes in het beenmerg worden gemaakt.
Een gezonde lymfocytenwaarde ligt tussen de 1 en 4 miljard lymfocyten per liter bloed. Dit noemen ze ook wel de lymfocyten normaalwaarde. Als je onder de normaalwaarde zit, is je lymfocytenwaarde verlaagd en dit heet ook wel lymfopenie. Een lage waarde kan komen door infecties, auto-immuunziekten en vormen van kanker.
Enkele bronnen van hoogwaardige eiwitten zijn vis, eieren, gevogelte, rundvlees, melk, Griekse yoghurt en bonen. Als uw dieet slecht is of u moeite hebt met eten, kunt u een multivitamine of supplement met vitamine B12 en folaat nemen . Het lichaam gebruikt vitamine B12 en folaat om WBC's te maken.
Eieren en andere dierlijke voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van vitamine B12. Vitamine B12 is essentieel voor het gezond houden van de bloedcellen. Vitamine B12-tekort is een van de waarschijnlijke oorzaken van een laag aantal bloedplaatjes. Daarom kan het consumeren van voedingsmiddelen met vitamine B12 het aantal bloedplaatjes op natuurlijke wijze verhogen.
Vul je voorraad aan met voedingsstoffen
Er is geen enkele voedingsstof of voedsel dat op zichzelf uw immuniteit zal versterken. Ga de strijd aan om uw immuniteit te beschermen door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B6, B12, C, D en E, en koper, foliumzuur, ijzer, selenium en zink.
Van Gijsel: "In de uitslag staat een advies hoe iemand zijn bloedwaarden kan verbeteren. Zo kan geadviseerd worden om minder vlees te eten, meer water te drinken of minder te sporten. Eigenlijk rolt er een optimaal boodschappenlijstje uit, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt."
Het eten van de juiste hoeveelheid eiwitten kan uw lymfocytenproductie stimuleren. Enkele voorbeelden van magere eiwitrijke voedingsmiddelen zijn cottage cheese, eiwitten, bonen, vis, kip- of kalkoenfilet zonder vel en schelpdieren. Om te berekenen hoeveel eiwitten u per dag nodig hebt, vermenigvuldigt u uw lichaamsgewicht in kilogram met .
Het getal geeft aan hoeveel witte bloedcellen er in een kleine hoeveelheid bloed aanwezig zijn. De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Met name citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Wanneer je dagelijks voldoende groente en fruit eet, is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.