Het opschudden kan het beste gedaan worden van links naar rechts. Dit heeft als reden dat het dons dan beter in de vakken blijft zitten. Bij het opschudden van boven naar beneden kunnen de dons vlokken namelijk eerder in de verkeerde vakken schieten, zodat de donsvulling van het dekbed niet meer goed verdeeld is.
Vooral bij dons heeft dat veel effect. Lucht uw dekbed een paar keer per jaar uitgebreid. Niet uitkloppen. Lucht bij voorkeur op goed droge dagen en niet in direct zonlicht (dan verkleurd/vergeelt de tijk).
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet.
Kies voor een fijn-, wol- of een donswasprogramma. Maak gebruik van een speciaal donswasmiddel. Gebruik geen wasverzachter. Laat de wasmachine naspoelen om het dekbed te ontdoen van wasmiddelresten.
Dit kan komen door de effecten van hard water, waspoederresten in de wasmachine of onzorgvuldig vijlen (geen scheiding van wit van donkere of gekleurde items). Daarom is regelmatig reinigen van je wasmachine een must. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in mijn andere blog hierover.
Luchten en drogen
Door uw donzen dekbed regelmatig te luchten, blijft het droog, ruikt het fris en behoudt het zijn vulkracht. Natuurlijk moet het luchten gebeuren bij droog weer. Als u uw donzen dekbed goed lucht en opschudt, wordt de vulling weer lekker luchtig. Lucht fungeert als een klimaatbuffer in het dekbed.
In de regel kunnen donzen dekbedden in de wasmachine op 60 graden. Kies voor een fijn,- of wolwasprogramma. Gebruik in geen geval de optie voor hete was of kookwas, of een ander agressief wasprogramma. Gebruik ook geen wasverzachter, hierdoor kan de dons gaan samenkleven.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Hoe lang gaat een donzen dekbed mee? Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
In de nacht verliezen we dode huidcellen en vocht, en da's de ideale leefomstandigheid voor deze bacteriën. En: hoe strakker je bed opgemaakt is, hoe warmer en vochtiger het wordt. Als er teveel mijten in je bed zitten, kun je last krijgen van astma, eczeem, chronische hooikoorts en slapeloosheid.
In tegenstelling tot je beddengoed, hoeft je dekbed niet iedere week in de was. Probeer je dekbed wel zo vaak mogelijk te luchten. Wanneer je uit bed stapt, sla je dekbed dan terug zodat het kan luchten. Gemiddeld kun je het dekbed eens per 2-3 maanden wassen.
Voor het wassen wordt een neutraal, goed uitwasbaar donswasmiddel of wolwasmiddel met licht invettend effect gebruikt, zodat het dons niet broos wordt.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
In december 2021 heeft de Consumentenbond een interessante test gedaan met verschillende soorten dekbedden van diverse merken. De vraag luidde: wat is een 'goed' dekbed? Yumeko's 4-seizoenen dekbed van gerecycled dons komt als Beste uit de Test!
U kunt een dekbed wassen in een conventionele wasmachine met een capaciteit van 5kg, maar het dekbed mag niet groter zijn dan 200x200 cm met een dichtheid van 200g/m². Tip: uw dekbed moet gemakkelijk in de trommel passen en mag maximaal 3/4 van de trommel vullen.
Zit dit programma niet op je wasmachine? Kies dan het wolwasprogramma waarbij je de temperatuur op maximaal 40 graden zet. Meestal is 30 graden zelfs al voldoende. Voor het beste resultaat raden wij je aan om eventuele zeepresten uit het zeepbakje te verwijderen en om niet meer dan één jas tegelijk te wassen.
Als je regelmatig wast en geen grote tweepersoons dekbedden hoeft te wassen, kun je volstaan met een 7 kg wasmachine.Veel mensen kiezen echter voor een wasmachine met 8 kg of meer. Op die manier weet je zeker dat je ook groter wasgoed goed kunt wassen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Droog het dekbed / kussen in de droger samen met twee of drie tennisballen of zogenaamde drogerballen. Drogerballen verdelen de vulling gelijkmatig om knobbeltjes te voorkomen en het dekbed / kussen luchtig te houden.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.