Vooral angst, leeftijd, ras, de aanwezigheid van andere (huis)dieren en de ervaring van het baasje worden aangeduid als oorzaken voor de agressiviteit tegen mensen en andere dieren. Kleine hondjes zijn niet alleen vaker agressief, ze worden ook vanwege hun formaat anders – en soms minder goed – opgevoed.
Een puppy leert door te bijten!
Pups ontdekken de wereld dus met hun bek. Dit verklaart dus het bijtgedrag van je pup.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen.Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
Bijten is voor een hond een communicatiemiddel en bijvoorbeeld een manier om te zorgen voor de eigen veiligheid. Ook kan het een manier zijn om een prooi te vangen of te doden. Van oorsprong is bijten dus noodzakelijk voor de overleving van een hond.
Hond hapt met voortanden
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
Een kleine hondenbeet kan al kwaad, omdat u besmet kunt raken met de tetanusbacterie. Daarom krijgt u vrijwel altijd een tetanusinjectie na een hondenbeet.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Wat is de juiste manier om een hond te straffen? De juiste manier om een hond te straffen is door direct te reageren op het ongewenste gedrag en het gedrag te stoppen. Gebruik nooit fysieke straf, zoals slaan of schoppen. Dit kan leiden tot angst en agressie bij de hond en kan de relatie tussen jou en je hond schaden.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Als jouw puppy bijt, moet je hem duidelijk maken waar de grens ligt. Onderbreek het spel met een geluid zoals 'Auw' zodra hij met zijn tanden op jouw huid of kleding komt. Negeer hem dan kort, zodat hij onmiddellijk de consequentie van het bijten leert. Meestal is één minuutje al voldoende.
Pups bijten wanneer ze overprikkeld zijn in alles wat ze zien en dat zijn vaak je handen, enkels of voeten. Maar ook kleding is vaak niet veilig. Puppy tandjes zijn ontzettend scherp waardoor ze al snel tot bloedens toe bijten.
Een puppy bijt uit verveling
Veel pups bijten en verveling voor aandacht, of dit negatief of positief is vinden ze minder belangrijk. Jouw reactie op het bijten is voor hen dus óók aandacht, negatieve aandacht weliswaar maar het ís aandacht.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
De hond maakt een grommend geluid. Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen. Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
Is uw hond erg stout geweest en helpt bestraffen met de stem niet, dan kunt u hem bij het nekvel pakken, waarbij u stevig op hem moppert. Maar bedenk wel: voor een hond is dit een zeer zware straf, pas hem niet te vlug toe. Dan als laatste iets over knuffelen en troosten.
Plaats een stuk tussen de kaken van de hond, zorg dat de stok aan beide zijden van de bek naar buiten steekt. Zo kun je de kaken met een hefboom open krijgen. Lukt het nog niet om de hond los te laten, dan kan het soms nodig zijn om de keel van de bijtende hond dicht te knijpen, totdat hij verslapt en loslaat.
Begint de hond met bijten, stop dan met aaien, zeg 'nee' en haal je handen weg. Als de hond in andere lichaamsdelen blijft bijten, sta dan op en loop weg. Na een minuut kun je terug naar de hond lopen en het nogmaals proberen. Als je 'nee' zegt en de hond stopt met bijten, beloon je deze meteen met een lekker snoepje.
Als een hond jou of je huisdier heeft gebeten, kun je aangifte doen. Bij minder ernstige gevallen kun je proberen de zaak zelf te regelen met de eigenaar van de hond, als diegene daarvoor open staat. Bij twijfel of wanneer je je bedreigd voelt, kun je contact opnemen met de politie.