Wanneer de dagen korter worden in de winter wordt het ook steeds vaker mogelijk het natuurfenomeen te zien. In Fins Lapland is het 200 dagen van het jaar mogelijk om het noorderlicht te zien. “December tot en met maart zijn goede maanden om het Noorderlicht te zien.”
Aurora Borealis in Groenland
Daar heb je gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora. Wanneer je de meeste kans hebt om de aurora in Groenland te aanschouwen hangt af van je locatie.
Op zoek naar het licht
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Momenteel bevinden we ons in een nieuw zonnemaximum dat rond 2024/2025 de piek bereikt. In de rustige periode (rond 2030) is de kans om het noorderlicht in Nederland te zien erg klein. Naast de zonneuitbarsting moet het bovendien donker en (grotendeels) onbewolkt zijn om het noorderlicht te kunnen zien.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
Het mooiste noorderlicht kun je zien in de maanden september en maart.
Nog even dit: het hoeft absoluut niet koud te zijn voor noorderlicht. Deze misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in het uiterste noorden waar ook nog veel sneeuw ligt... Noorderlicht kan net zo goed voorkomen bij temperaturen van +30°C als bij -30°C.
Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar.
Het is onmogelijk om het noorderlicht nauwkeurig te voorspellen, maar door het meten van de geomagnetische activiteit is het wel mogelijk om aan te geven wanneer de kans groot is om het noorderlicht te kunnen zien. De geomagnetische activiteit wordt gemeten aan de hand van de 'Kp-index'.
Noorderlicht komt het vaakst voor in de aurora zone, een ovalen ring rond de magnetische noordpool tussen 60° en 70° Noord. Onze accommodaties in Lapland en Noord-Noorwegen liggen allemaal in deze zone. Ook IJsland ligt in deze zone. Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal.
In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Zweden en -Finland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland. Zorg ervoor dat je op een plek bent waar je geen last hebt van 'lichtvervuiling'. Ga dus bijvoorbeeld het bos in, weg van de verlichting van het dorp.
Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen.
Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien. Tromsø staat bekend als de 'hoofdstad van het noorderlicht'. Op heldere nachten heb je in de omgeving van de stad negentig procent kans om het noorderlicht te zien.
Ja, geluksvogels kun je ons wel noemen: alle vier de nachten in Fins Lapland, hebben we het noorderlicht gezien.
Noorwegen is een van de beste landen voor noorderlichtreizen. Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten.
Als het al komt… Het blijft een kans. Noorderlicht verschijnt het vaakst in de uren rond middernacht. Als er recentelijk een CME (plasmawolk) vanaf de zon is gelanceerd, moet deze eerst bij de aarde aankomen voordat er iets gebeurt.
Meestal is het noorderlicht in Nederland voornamelijk op foto's te zien. ,,Omdat we in Nederland vrij veel lichtvervuiling hebben", legt Van Bernebeek uit. ,,Al is het aan de noordkust wel mogelijk en bij een flinke uitbarsting zelfs in het midden van het land.” De laatste keer dat dat voorkwam was in maart 2015.
Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection).
3. Het moet onbewolkt zijn. Het noorderlicht vindt plaats op minimaal 80km hoogte, ver boven de bewolking. Als het dus bewolkt is, zul je hooguit een wat groene gloed door de wolken heen zien.
Camera-instellingen voor het noorderlicht
Zet de camera op de handmatige stand (M).De sluitertijd zet je op 15-25 seconden. Langer dan 25 seconden is niet aan te raden, omdat de sterren dan streepjes in plaats van puntjes worden.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.
Scandinavië is geen goedkope reisbestemming maar toch hoeft een vakantie naar Lapland niet zo heel duur te zijn. Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wil doen maar bij Lapland Travel starten de prijzen vanaf €1.175 per persoon voor een week.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari. De bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen door het gewicht naar beneden. In februari, maart en april ligt er nog volop sneeuw en valt er vaak niet veel meer bij.