Wij raden je aan om blauw, geel en rood in gelijke delen te mengen. Op deze manier krijg je een bruine kleur. Aan dit mengsel voeg je dan wit toe om de tint lichter te maken.
Door rood, geel en blauw goed door elkaar te mengen krijg je een mooie kleur aards bruin.
Geel en blauw wordt samen groen.
Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur. Met een beetje violet of blauw krijg je een felroze kleur. Voeg meer toe om een tint als magenta te krijgen.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
Reacties. Groen (een secundaire kleur) bestaat uit blauw en geel (die beiden primaire kleuren zijn). Als je meer blauw toevoegt aan de door het mengen van blauw en geel verkregen groene verf, dan wordt de verf donkerder groen. Zou je meer geel toevoegen, dan wordt de verf lichter groen.
Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit. Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint.
De zuivere kleur magenta kan slechts worden verkregen door gelijke hoeveelheden van rood en blauw licht te mengen: magenta licht bestaat niet. De tinten van de extraspectrale sector lopen van fuchsia (met meer rood licht), over roze naar paars (met meer blauw licht).
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
Highlights in zilver krijg je door wit , phtaloblauw en alizarin te gebruiken. Gele oker en extra wit voor de lichtere plekken. Een mooie geel-koperen kleur wordt ook wel messing genoemd en kun je krijgen door gebrande omber en cadmiumgeel als basiskleur te mengen.
Paars maak je door de kleuren rood en blauw te mengen.
Probeer een verhouding van 1:5 of 1:6 van geel op blauw. Meng de geel bij de blauw en de groen. Voeg een beetje witte verf toe als de tint te helder is. Wit zal de Turquoiseverbleken en subtieler maken zodat het niet zo visceraal is.
Begin met een deel geel en een deel blauw en meng de twee kleuren met een paletmes. Als je eenmaal je groen hebt, voeg dan een extra deel geel toe en meng opnieuw. Blijf geel toevoegen tot je de gewenste kleur hebt verkregen.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.