Inlegzolen zijn inlegstukjes voor in je schoenen, gemaakt van traag schuim, schuim met gesloten cellen, gel of een combinatie van deze drie. Ze zijn ontworpen om verschillende problemen op te lossen, zoals platvoeten en fasciitis plantaris.
De inlegzolen houden de warmte van uw voeten vast maar vormen ook een extra laag tussen de koude grond en uw voeten. Warmte inlegzolen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen waardoor u kunt kiezen wat het beste bij de buitentemperatuur en uw wensen past.
Goede zooltjes geven vaak extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert, en daardoor de hielpijn, een van de symptomen, verzacht. Ook compenseren ze voetafwijkingen, zoals overpronatie. Je schoen moet trouwens wel de mogelijkheid bieden om de zooltjes te wisselen.
Nieuwe steunzolen
Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op.
Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
Wij adviseren de eerste dag 2 uur, tweede dag 2 á 3 uur, derde dag 3 á 4 uur enz. Na 2 weken moet u de zolen de hele dag kunnen verdragen. Zijn de zolen na 2 a 3 weken nog pijnlijk of krijgt u juist dan pijnklachten, neem contact op met de praktijk voor verder advies. tussen de zool en de schoen zal dit oplossen.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Moet ik wennen aan de steunzolen? Ja, het kan een paar dagen duren voor u aan de zolen gewend bent. Echter dit mag maximaal twee weken duren, daarna moet u gewend zijn. De ondersteuning in de holte van de voet of achter de voorvoet kan in het begin oncomfortabel voelen en pijnklachten kunnen tijdelijk iets toenemen.
Steun- of inlegzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet. Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Onderpronatie (ook wel supinatie genoemd) is wanneer de voet niet veel proneert. De buitenkant of laterale kant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer en er is weinig of geen normale pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.