Koffiemelk is melk waar water is uitgehaald. Daardoor heeft het een hoog vetpercentage en is het wat dikker dan gewone melk. Het bevat daardoor ook meer suiker per 100 gram dan gewone melk. Soms is er ook nog melkeiwit aan koffiemelk toegevoegd of plantaardige olie.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Wel oppassen: varianten zoals cappuccino en latte macchiato zijn erg calorierijk en bevatten een flinke dosis verzadigde vetten. Ze worden namelijk vaak met volle melk gemaakt, waarbij het allesbehalve beperkt blijf tot een scheutje.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk: Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk) Bijna vier keer minder vet.
Mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, krijgen per dag gemiddeld 69 calorieën meer binnen. Maar dat is nog niet het ergste. Onderzoekers van de universiteit van Illinois en Californië ontdekten dat deze groep mensen over de algehele linie ongezonder eten.
Wil je de smaak van een koffie met melk, maar niet de bijhorende calorieën? Dan kies je volgens Sanne Mouha het best voor een cappuccino of een flat white. “Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
1 latte macchiato per dag = 900 calorieen per week
Stel je voor: je drinkt één latte macchiato per dag x 365 dagen = 45568 calorieen. Als je 7000 calorieen meer binnenkrijgt dan je verbrandt kom je ongeveer een kilo aan.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino's.
Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Omdat te veel verzadigd vet niet goed is en de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, kun je beter voor een glas halfvolle melk gaan. De andere voedingsstoffen zoals calcium, zijn bij alle drie melksoorten gelijk." Het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor magere en halfvolle varianten.
Volle melk geeft een romige, zachte schuimlaag. Melkschuim met halfvolle melk is een stuk minder zacht en het schuim van magere melk lost zelfs meteen op. Volle melk is dus de beste keuze voor een perfecte cappuccino.