De regel van 9 is een goede manier om te meten hoeveel procent van het oppervlak van het lichaam verbrand is. Hierbij staat ieder lichaamsdeel voor 9% of een meervoud daarvan behalve het geslachtsdeel.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Dit betekende dat ook relatief kleine brandwonden ten gevolge van wondsepsis een dodelijke afloop konden hebben en dat de meer uitgebreide verbrandingen vanaf een percentage van 20-30% van lichaamsoppervlak feitelijk altijd de dood ten gevolge hadden.
Kleinere oppervlakken meten met de hand
Een platte hand waarvan de vingers gesloten zijn, is ongeveer gelijk aan 1 procent van het lichaamsoppervlak. Het beste kun je de wonden meten met de hand van het verbrande slachtoffer, omdat deze in verhouding is met het lichaam.
De omvang van de brandwond
Bij het bepalen van de omvang van de brandwond wordt de Regel van Wallace gebruikt. Hierbij gebruikt men de handpalm die ongeveer 1% van het lichaamsoppervlak vertegenwoordigt.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
Het kan 3 dagen duren voordat de roodheid en de pijn wegtrekt. Een 3e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur en gaat naast roodheid en een warm en pijnlijk gevoel ook gepaard met een huid die gezwollen is. Het duurt 4 dagen tot de roodheid weg is en dan zal de huid volledig vervellen.
Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
Eerstegraads brandwonden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door: zonverbranding, heet water, ongelukjes met de kachel of een te hete strijkijzer.
Derde graads brandwonden zijn in tegenstelling tot eerste en tweede graads niet pijnlijk. Dit komt doordat de zenuwen zover zijn beschadigd dat ze geen prikkels meer doorgeven.
Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen.Ook kan teveel zonlicht je ogen (ernstig) beschadigen.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Koel brandwonden onmiddellijk af met leidingwater (20°).Blijf afkoelen gedurende 20 minuten of tot professionele hulp aangekomen is. Houdt 20 cm van de kraan af.
Eerst water de rest komt later! Koel de brandwonde onmiddellijk af!Binnen 20 minuten na het branden, koel af gedurende 20 minuten, met lauw water (het koelste dat het slachtoffer gedurende 20 minuten kan verdragen). Verwijder het slachtoffer van de warmtebron en doof vlammen van brandende kleding.
Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads.
Een mogelijk ongunstig effect van koelen van een acute brandwond is hypothermie. Dit zou ontstaan als er langdurig en met een lage temperatuur gekoeld wordt. Men spreekt over hypothermie als de kerntemperatuur van het lichaam lager is dan 35 °C.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt. Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Eerstegraads brandwond
Bijvoorbeeld een in de zon verbrande huid. Genezing: binnen 5-7 dagen, zonder littekens.
Bij lichte eerstegraads brandwonden kun je na een minuut of tien stoppen met koelen. Heb je een zwaardere tweedegraads brandwond opgelopen, blijf dan een minuut of twintig koelen. Als je het niet vertrouwt, kun je altijd de huisarts of huisartsenpost bellen voor advies.
Als je geen After Sun lotion bij de hand hebt, kun je je geïrriteerde huid ook insmeren met yoghurt of kwark uit de koelkast. Deze koelen de huid, en herstellen de vochtbalans. Zorg wel dat je het weer afspoelt, voordat het op je huid opdroogt.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op.
Het idee is even wennen, maar het smeren van yoghurt op je verbrande huid doet wonderen. Koude yoghurt bevat probiotica die kunnen helpen om de natuurlijke barrière van je huid te herstellen. Kies bij voorkeur voor een dikke, Griekse yoghurt en smeer de eerste drie dagen een flinke laag op je huid.