Bavarois zal schiften als je niet wacht totdat het mengsel lobbig is afgekoeld en je de opgeklopte room (of in sommige recepten opgeklopt eiwit) reeds bij het gelatinemengsel voegt vooraleer de gelatine stijf en lobberig begint te worden.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren
Dit kan twee oorzaken hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn.
Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.
Gelukkig betekent een geschift beslag niet meteen het einde van je bakgerecht. ,,Je kunt het oplossen door met een warme föhn op je beslag te blazen. De hitte zorgt ervoor dat alle ingrediënten de juiste temperatuur krijgen en gaan mengen.''
De oplossing is gelukkig simpel, als je botercrème is gaan schiften dan los je dit op door de crème te verwarmen en tegelijkertijd te blijven mixen. Dit kan door een warmwaterbad of door een föhn te gebruiken.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
De meest voorkomende problemen zijn een geschifte of te dunne botercrème. De oorzaak zit hem eigenlijk altijd in de temperatuur van de gebruikte ingrediënten. Zorg dat die altijd allemaal op kamertemperatuur zijn. Dus ook als je aan het eind nog wat gepureerd fruit toevoegt, zorg dan dat dit niet te koud of te warm is!
Bij het opkloppen raken de vetbolletjes in de slagroom beschadigd. Dit zorgt ervoor dat de slagroom na een bepaalde periode weer iets terugzakt in stabiliteit. Het te ver opkloppen van slagroom beschadigd het melkvet te veel, waardoor het melkvet gaat samenklonteren en gaat scheiden van het water in de slagroom.
In de koelkast kun je botercrème een week bewaren. De crème zal hard worden, dus je kunt hem niet gelijk verwerken. Laat hem op kamertemperatuur komen en klop hem goed door voor je ermee aan de slag gaat. Door het temperatuurverschil kan de botercrème gaan schiften.
geschift = geschift bijv. naamw. Uitspraak: [xəˈsxɪft] niet goed bij je verstand Voorbeeld: `Hij zit op het dak van een rijdende trein. Die vent is helemaal geschift!`Synoniemen: gek, gestoord, get...
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken.
Wanneer je iets bindt met eierdooiers, moet je er altijd voor zorgen dat je het beslag niet laat koken. Eigenlijk is schiften het ontbinden van twee of meerdere componenten. Vaak is een geschifte saus nog te redden door wat koud water toe te voegen of wat room in te koken en daar de geschifte saus aan toe te voegen.
Soep kan schiften als je er kaas, eieren, room of andere zaken aan toevoegt. Dit verandert niets aan de smaak maar wel aan het uitzicht! Je kan dit voorkomen door de producten en de soep eerst even op kamertemperatuur te laten komen voor je ze toevoegt. Hoe gelijker de temperatuur, hoe minder ze zullen schiften.
Rustig opkloppen
Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Dat kunnen zowel koude als warme gerechten zijn, want ricotta is goed bestand tegen verhitting. Dat is niet zo vreemd, want juist door de verhitting zijn de wei-eiwitten afgescheiden en verzameld. Opnieuw verhitten heeft geen invloed op de structuur en het mondgevoel. Er is dus geen kans op schiften of ontmengen.
Net zoals een cakebeslag, kan eiwit ook schiften wanneer dit niet op de juiste manier wordt behandeld. Bij het schiften vindt het uitzakken van vocht tussen de eiwitcelwanden plaats. De luchtcelwanden drogen vervolgens te snel, zijn niet elastisch en breken door de luchtdruk die van binnenuit komt.
De Indiase keuken verwerkt veel yoghurt in warme gerechten. Yoghurt kan schiften wanneer u deze wilt gebruiken in warme bereidingen. Dit komt door het lage vetpercentage van yoghurt. De kans op schiften kan voorkomen worden door eerst wat maïzena door de yoghurt te roeren, gebruik circa 1 el maïzena per 250 ml yoghurt.
Heb je net je best gedaan om een mooie gladde botercrème te maken, zitten er allemaal kleine korreltjes in. Dit noemen we schiften. Schiften wordt veroorzaakt door de temperatuur van ingrediënten. Als de basis op kamertemperatuur is en je boter nog te koud, dan treedt dit effect op.
Denk qua hoek aan dezelfde hoek waarmee je met een mes je broodje smeert. Belangrijk is dat je de schraper niet te hard tegen de taart drukt, anders schraap je de botercrème er namelijk af. Dat is niet de bedoeling, je wilt alleen de crème gelijkmatig verdelen en een strakke buitenkant krijgen.