Diepvrieszakjes zijn sterker en dikker dan de normale boterhamzakjes, wat ze in het bijzonder geschikt maakt voor het invriezen van voedsel. Ze scheuren minder snel en zijn wat groter van formaat.
U vindt hier een overzicht met materiaal wat u voor het invriezen kunt gebruiken: diepvrieskwaliteit polyethyleen zakken en folie – polyethyleen is een soort plastic wat éénmaal te gebruiken is. polyethyleen dozen voor diepvries – meerdere malen bruikbaar na goed uitwassen.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Brood invriezen in een katoenen zak
Als je brood wilt invriezen, kies je best voor een katoenen broodzak. Een ongesneden brood blijft uiteraard het langst vers. Ontdooi je je boterhammen graag per stuk, dan kun je ook een gesneden brood in je diepvries stoppen.
Vergeten en je zit met een vriezer vol bevroren bier. Maar glas is wel echt een ideaal en duurzaam alternatief voor plastic als het op voedsel bewaren aankomt. Glas heeft dezelfde fijne eigenschappen als RVS. Alleen kan het wel breken.
Daarom wordt het niet aanbevolen om papier, papieren zakken of karton als verpakkingsmateriaal voor diepvriesproducten te gebruiken, omdat ze een goede afdichting en dus een goede voedselconservering tegengaan.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Alle plastic bakjes van Cups4you zijn geschikt voor gebruik in de diepvries. We maken hierin echter wel een onderscheid: Verpakking kan ingevroren worden, maar is gevoeliger voor breuk bij impact. Verpakking kan ingevroren worden en blijft breukbestendig.
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Dat wisten wij niet! Eten kan vaak nog een extra ronde mee als we het bewaren in de koelkast of vriezer. In een bakje of aluminiumfolie, bijvoorbeeld. Toch kunnen we de rol aluminiumfolie voortaan beter achterwege laten.
Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Aanvankelijk werden boterhamzakjes uit vetvrij papier vervaardigd, tegenwoordig echter meestal uit polymeer. In een boterhamzakje passen meestal 4 boterhammen of 2 bolletjes.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood.
Wil je brood langer bewaren? Dan kan je het brood bewaren in de diepvries. Laat ook nu het brood helemaal afkoelen; warm brood invriezen is geen succes.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.