Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
Honing afschuimen. De honing bij ± 15°C 2 à 3 x p/dag, 10 minuten per keer, roeren. Ook de potten alvast aan deze temperatuur laten wennen.
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
ze trekt vocht uit de lucht aan. De honing zal in de rijper meer vocht aantrekken dan in een pot en het water gehalte loopt dan IETS op. Vroeger dacht men dat je met rijpen het vocht gehalte omlaag bracht bij onrijpe honing. onrijpe honing schift niet maar gaat gisten (smerig gezicht, alcohol lucht).
Ieder jaar in het begin van juli, dat is na de lindebloei, demonstreren wij op Weverkeshof het “honingslingeren”. Soms, als we een, voor de bijen, mooi voorjaar hebben slingeren we ook al eind mei / begin juni. De slingerdatum is zondag 17 juli 2022. De raampjes met verzegelde honing worden uit het volk gehaald.
Hoeveel honing? Als je uitgaat van een honingkamer formaat spaarkast dan komt uit een volledig gesloten raam op 1,2 à 1,3 kilo honing. 1 dm2 oppervlakte gevuld aan beide kanten brengt ongeveer 0,31 kilo op. Een honingkamerraam heeft 4,15 dm2 oppervlakte aan een kant en daarmee kom je op die 1,3 kilo per raam.
Kristalliseren voorkomen
Draai daarom altijd de deksel goed en stevig vast. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de honing op een donkere, droge opbergplek bewaard waar de temperatuur constant is. Hierdoor zal de honing minder snel versuikeren.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces, maar voor velen toch een reden om de honing weg te doen. Dat is jammer, want gekristalliseerde honing is hartstikke lekker en bovendien veel beter smeerbaar! En als je het in de thee doet lost het gewoon op, net als vloeibare honing.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel.
Wil je cremehoning maken, dan moet je na 3 dagen het schuim van de honing afnemen en daarna dagelijks 2 keer roeren tot er na 1 of 2 weken een marmerachtige verkleuring optreedt. De honing wordt dan dikker en de potten kunnen afgevuld worden.
Wat is het witte laagje schuim bovenin de pot met vloeibare honing? Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen, deze zitten normaal opgesloten in de honing en komen na enige tijd bovendrijven. Even goed roeren en de honing is weer glad!
Pure honing mag niet oplossen in water
Doe dan een lepeltje met wat honing in een glas warm water. Lost het direct op dan heb je te maken met honing die is vermengd met suikerstroop. Blijft het aan de lepel hangen en moet je er je best voor doen om het op te lossen, dan is het hoogstwaarschijnlijk honing.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Kan ik de honing nog gebruiken en hoe kan ik dat versuikeren in de toekomst voorkomen? Als de houdbaarheidsdatum niet is verstreken, kun je de honing zeker nog gebruiken! Als je de honing verwarmt, wordt deze weer vloeibaar.
Honing invriezen
Honing die gebruikt is een taart, cake, of in een ander gerecht, kun je mee invriezen. Ook honing zelf kun je gewoon invriezen, maar er is voor het invriezen eigenlijk geen goede reden, omdat honing al heel lang houdbaar is.
Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.
Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Het zit zo: honing levert wel wat voedingsstoffen aan ons lichaam, waaronder ijzer en vitamine C. De hoeveelheden zijn echter klein, minder dan 1 procent van wat je op een dag nodig hebt.