Naast beter winterhard is de laurier 'Novita' namelijk ook beter resistent tegen ziektes als meeldauw en hagelschot. De laurier 'Caucasica' is in veel opzichten een bijzondere laurierkers. Zoals gezegd is het een van de meest winterharde laurierkersen die momenteel verkrijgbaar zijn.
Echter, laurier is in onze contreien niet winterhard. Kan de plant lichte en kortstondige vriestemperaturen tot ongeveer -5°C probleemloos doorstaan, dan zal aanhoudende vorst leiden tot uitdroging of schade aan stam of kruin. Vormgesnoeide planten in het bijzonder verliezen zo hun esthetisch karakter.
Een van de sterkste soorten van de populaire laurierkers is de 'Novita', voluit Prunus laorocerasus 'Novita'. Deze laurierhaag laat zich in het kort als een verbeterde versie van de bekendere laurier 'Rotundifolia' omschrijven.
De laurier (Laurus nobilis) is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. De plant moet in de winter naar binnen, zeker de jonge planten!
Een laurierkers die in elke tuin mooi staat is de laurier 'Caucasica'. De rijke, fris geurende bloei van deze haagplant maakt deze lauriersoort bij vrijwel iedereen erg geliefd. Ook deze lauriersoort wordt gekenmerkt door mooie groene bladeren, al zijn ze iets smaller en langer dan die van de andere typen laurierkers.
De meest populaire laurierkers soorten die vaak gekozen worden als haagplant zijn: Prunus Laurocerasus Rotundifolia: de Rotundifolia laurier groeit circa 40 centimeter per jaar en groeit ook erg snel in de breedte. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor het snel verkrijgen van een dichte haag.
De gewone Laurier staat er om bekend hard te groeien. Zowel in de breedte als de hoogte groeit de haagplant snel. De Portugese Laurier onderscheidt zich door voornamelijk vlot in de hoogte groeien. De Portugese Laurier kan uiteindelijk 3 meter hoog worden.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Is de Portugese Laurier winterhard? Deze Prunus lusitanica 'Angustifolia' is matig tot goed winterhard. Tegen onze winters is deze Laurier goed bestand. Het kan voorkomen dat er bij strenge vorst in combinatie met harde wind vorstschade ontstaat.
Laurier kan, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, best wat vrieskou verdragen, tot ongeveer – 5 °C . Bij zeer lage temperaturen of lang aanhoudende vorst verhuist u de laurier het best naar een onverwarmde maar vorstvrije ruimte (garage, orangerie).
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Laurier Genolia ® (Prunus laurocerasus 'Genolia' ®)
De Prunus laurocerasus 'Genolia', in het Nederlands de laurier Genolia, is een type laurier met een smalle opgaande groei. Hierdoor blijft de haagplant van nature smal en is dan ook zeer geschikt voor het creëren van een smalle laurier haag.
Onze gevarieerde top 4 groenblijvende haagplanten met weinig onderhoud: Hedera haag (klimop) Thuja haag (conifeer) Ilex Crenata haag (Japanse hulst)
Staat een laurier in de volle grond en op een goede beschutte plaats dan hij zeker -5 tot -10 graden Celsius doorstaan. Wel kan het blad door vorst en koude wind beschadigd raken. Bij een landurige vorstperiode kun je laurier in de volle grond inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek)of een winterhoes.
Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw. Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan. Slap jong blad duidt op te weinig water. Na extra gieten trekt laurier dan snel weer bij.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Portugese laurier aanplanten
Wanneer ze al uitgegroeid zijn tot planten met een hoogte van 1.75 tot 2.00 meter hebt u er aan 2 per meter genoeg. Zijn ze wat kleiner van stuk, zo'n 30 tot 40 centimeter dan moet u rekenen op 5 planten per meter.
Voor een bijzonder droge standplaats vallen de Portugese laurier en de daaraan verwante laurier 'Tico' automatisch af. Volwassen exemplaren daarvan kunnen vrij goed met droogte omgaan, maar in de eerste jaren hebben deze haagplanten een bodem nodig die vochtig blijft om tot sterke volwassen planten uit te groeien.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Wanneer u de Portugese Laurier heeft geplant dient u de grond constant vochtig te houden. Het is daarom belangrijk om minimaal wekelijks water te geven. Mocht het een warme of droge periode zijn, dan mag dit natuurlijk vaker. Water verdampt dan immers sneller.
Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen. Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen.