Wat zijn de elf steden van de elfstedentocht? Vanuit Leeuwarden schaatsen de deelnemers met de klok mee langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens te finishen in Leeuwarden. De snelste rijders doen ongeveer 7 uur over de 200 kilometer lange ijstocht.
De waterwegen tussen de elf Friese steden vormen het 200 kilometer lange parcours van de Elfstedentocht. Daarom kan dit sensationele schaatsevenement alleen gehouden worden tijdens zeer strenge winters. Beleef dit unieke evenement als het ijs dik genoeg is.
Iedereen van 16 jaar* en ouder die goed kan schaatsen en van wie verwacht mag worden dat hij of zij de tocht daadwerkelijk volbrengt, kan lid worden van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.
Vijftien Elfstedentochten, zeventien winnaars
Coen de Koning, Evert van Benthem en Auke Adema hebben ieder twee Elfstedentocht overwinningen op hun naam staan. De snelste Elfstedentocht is tot op heden geschaatst door Evert van Benthem. Zijn tijd was 6:47 uur.
Elfstedenkruisje. Als je de tocht helemaal hebt uitgereden, dan krijg je na afloop een Elfstedenkruisje. Dit is een speciaal bewijs van deelname. Verder krijgen de eerste elf aankomende mannelijke deelnemers en de eerst vijf aankomende vrouwen een medaille.
Geen Elfstedentocht
Het lukte niet vanwege het weerbarstige weer. Er lag zoveel sneeuw op het ijs en de kwaliteit ervan was soms zo slecht, dat het er gewoon niet van kwam. Er werd wel geprobeerd om de sneeuw van het ijs te halen, maar graafmachines waarmee dat gedaan werd, zakten soms gewoon door het ijs.
Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward.
Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra wonnen respectievelijk in 1985, 1986 en in 1997 als snelste vrouw de Elfstedentocht. Pas ná 1997 kwam er een eigen damesklassement, waardoor de vrouwen tot op de dag van vandaag nooit officieel als vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht werden erkend.
Voor het bevaren van de gehele Elfsteden route bevelen wij minimaal een week bootverhuur aan. Bij aankomst krijgt u van ons informatie over de route met leuke tips. Aan boord staat een Fries welkomstpakket om alvast de sfeer te proeven. Om de Elfstedentocht te varen raden wij een minimale huurperiode van 7 dagen aan.
De meeste Elfstedentochten (elf van de vijftien) werden gehouden bij ijsdikten van meer dan 25 centimeter.
Gemiddeld genomen zou er in het huidige klimaat elke 12 jaar een Elfstedentocht verreden kunnen worden. “Dat wil zeggen: ieder jaar is er een kans van ongeveer 8 procent dat het koud genoeg wordt voor een Elfstedentocht,” zo legde onderzoeker Geert Jan van Oldenborgh vorig jaar nog aan Scientias.nl uit.
Wachtlijst. Ook bijna 23 jaar na de laatstgehouden Elfstedentocht hanteert de elfstedenvereniging nog een wachtlijst voor mensen die lid willen worden. Het aantal leden met startrecht is al enkele jaren gelimiteerd tot 30.500. Op de wachtlijst staan meer dan duizend mensen.
Er is geen prijzengeld. Je mag wel 90 euro betalen om mee te doen aan de elfstedentocht. Dat hebben de deelnemers er overigens maar al te graag voor over.
Om een elfstedentocht te kunnen houden moet het eerst heel streng vriezen en het ijs moet minsten 13 – 15 centimeter dik zijn om al die duizenden mensen te kunnen dragen. De Veiligheid staat bij de Elfstedentocht voorop. Pas als het ijs over de hele route veilig is, kan de tocht doorgaan.
Tocht der Mysteriën: de bijnaam van de Elfstedentocht van 1942, omdat de kopgroep toen verdwaalde.
Feitelijk was de barre en heroïsche tocht van 1963 er de oorzaak van dat de Elfstedentocht boven zijn eigen mythe uit is gestegen en zó groot is geworden dat hij de verwachtingen bijna niet meer kan inlossen.
Over díe vaarwegen voert de Turfroute door Zuidoost Friesland. Onderweg kom je verhalen tegen over heren van stand, veenbazen en arme turfgravers in plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen.
Hoekstra de winnaar van de Elfstedentocht
Minne Hoekstra won de eerste Elfstedentocht in 13 uur en 50 minuten, Van der Leij werd tweede en Rooseboom eindigde als derde.
Mocht het nou is een keer een winter goed koud zijn, mag de Elfstedentocht maar een keer worden gereden. De meeste Elfstedentocht vinden plaats in januari en februari, een enkele is in december gehouden.
Onder de honderden mannen en vrouwen die in de lange winter van 1890 op 1891 op eigen initiatief de tocht volbrachten, bevond zich ook sportpionier Willem 'Pim' Mulier. Hij nam het initiatief tot de eerste 'georganiseerde' Elfstedentocht. In 1909 schreef De Friesche IJsbond voor het eerst een Elfstedenwedstrijd uit.
In Leeuwarden aan de Bonkevaart, eindigt de Elfstedentocht met de auto. Net als de schaatsers heb je een tocht van ruim 200 kilometer gemaakt.
Fietsen langs de Elfsteden, dat is natuurlijk voor fietsers de tocht der tochten! Over een afstand van circa 265 km geniet je van het weidse Friese land. Je start en eindigt in principe in Leeuwarden en fietst met de klok mee, maar andersom mag ook.
De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal is de tocht tot nu toe vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in 1997.