bespotting, farce, ironie, sarcasme, scherts, schimp, schimpscheut, spotternij.
Ironie is bedekte, milde spot. Sarcasme is bijtende spot. Cynisme is een afwijzende houding die voorkomt uit ongeloof in de oprechtheid of goede bedoelingen van mensen; de uitingen die erbij horen zijn bitter of wreed van toon.
Sarcasme is bijtende spot. Die kan bijvoorbeeld geuit worden door prijzende taal die in flagrante tegenspraak is met wat kennelijk bedoeld is. Bij sarcasme is de toon scherper en de houding kritischer dan bij ironie.
Het woord komt uit het Grieks (sarkádzoo) en het betekent 'ergens vlees vanaf scheuren'. Kenmerk van sarcasme is dat je praat met een omweg. Je zegt precies het tegenovergestelde van wat je bedoelt. Door de bijtende spot die erin is opgesloten kom je kwetsend over of maak je een ander belachelijk of bespottelijk.
Deze stijlfiguur is scherp en agressief van aard: er ligt altijd een aanval in besloten op een persoon, toestand of uitlating. Weliswaar kan sarcasme daardoor als een vorm van humor worden gezien, maar tegelijkertijd vormt het een aanval.
Sarcatisch klinkt altijd zo negatief, maar vanaf nu niet meer. Uit een onderzoek van Harvard Business School is gebleken dat sarcastische mensen vaak creatief zijn, abstract denken en intelligent zijn. Minpuntje: daarnaast bleek ook dat sarcastische mensen vaker ruzie hebben.
Het beste antwoord
Cynisme is nog harder dan sarcasme. Het is vaak van de situatie, soms ook van de persoon, afhankelijk of iets ironisch, sarcastisch of cynisch is.
Het woord cynisch komt uit het Grieks: κυνικός (kunikos), "honds". Dit is een bijnaam die de cynici, een groep oud-Griekse filosofen, zichzelf gaven, zij het met een heel andere bedoeling dan uit het hedendaags spraakgebruik naar voren komt: de antieke cynici wilden als mens dichter bij de natuur leven.
Omgaan met cynische mensen
Cynisme, oftewel niks hopen of verwachten, is de enige manier om jezelf te verdedigen tegen mogelijke pijn die je voelt als iets niet blijkt te zijn zoals je het voor ogen had. Cynisme is dus eigenlijk een soort voorzorgsmaatregel: je doet jezelf pijn, zodat een ander dat niet kan doen.
Ironie is een manier om op bedekte, milde wijze de spot te drijven met iets of iemand, bijvoorbeeld door het tegenovergestelde te zeggen van wat men bedoelt, of door sterk te overdrijven. Wat had hij weer een gewéldige broek aan. (als het stortregent) Ideaal strandweertje!
Cynisme kan uitgedrukt worden door een uitspraak te doen die inhoudelijk volstrekt waar is, maar die op het bewuste moment niet gezegd hoort te worden, omdat het bijvoorbeeld ontluisterend is. (bij een echtscheiding) Mijn vrouw krijgt het huis. Mijn vervanger kan er zo in. De beste huwelijken zijn gebaseerd op leugens.
Zeg gewoon het tegenovergestelde van wat je daadwerkelijk vindt of voelt. Een voorbeeld: ben je jouw passie aan het beleven en zegt iemand: “Dit vind je wel leuk hè?” Zeg dan: “Nou, eigenlijk vind ik het doodsaai.” Laat direct weten dat het een grapje is en je hebt direct punten gescoord.
Mensen met autisme hebben ook humor, maar dan liefst humor die expliciet is en hen niet kwetst. Bepaalde vormen van humor zoals cynisme, sarcasme, subtiele en abstracte humor zijn moeilijk te begrijpen voor hen. Mensen met autisme zijn hierdoor erg kwetsbaar.
Voor een kind met autisme kan die uitdrukking vreemd overkomen. Je kunt je hoofd toch niet zomaar breken? Kinderen met autisme kunnen gezegdes en sarcasme letterlijk nemen. Wanneer je uitlegt dat je iets anders bedoelt dan dat je zegt, helpt ze dit al enorm!
Wat is cynisch? Cynisme is een vorm van verholen spot waarmee je in woorden aangeeft een afwijzende of negatieve houding te hebben ten aanzien van iets of iemand. Als je cynisch praat, zeg je meestal iets waar een dubbele betekenis achter schuil gaat.
Het woord cynisch komt van het Griekse 'cynisme' en betekent letterlijk 'honds'. Tegenwoordig wordt het woord 'cynisch' gebruikt voor de spottende houding waarmee men aangeeft niet te geloven in het goede van de mens en-of zijn waarden, thema's en instituties.
De ironie (v) is een vorm van spot waarbij men het tegendeel zegt van wat men bedoelt te zeggen. Bij ironie (uit het Grieks: (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) wordt het tegenovergestelde gezegd van wat er wordt bedoeld. Deze stijlfiguur komt spottend over.
situationele of dramatische ironie, die resulteert uit een samenloop van omstandigheden of die berust op de discrepantie tussen de beperkte informatie van één personage en het weten van de andere personages of van het publiek.