Je ogen hebben zich al zo lang zelf geholpen dat ze even moeten wennen aan deze hulp van buitenaf, je bril. Hoe vaker je de bril op hebt, hoe sneller je ogen hieraan wennen. Gemiddeld duurt het gewenningsproces 1 tot 3 weken.
Misschien draag je een bril met een onjuiste sterkte. Naast vermoeide ogen kun je last krijgen van dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid.Daarnaast kunnen je ogen branderig of jeukend aanvoelen.
Duizeligheid kan zeker door ogen of een nieuwe bril worden veroorzaakt, blijf er in ieder geval niet mee rond lopen. Ja, een nieuwe bril is wennen, maar na een paar dagen moet je er zeker geen last meer van hebben. Blijf je duizelig, neem dan contact met ons op.
Hoe lang de gewenningsperiode van je nieuwe bril duurt, varieert heel sterk van persoon tot persoon. De ene brildrager went al na een paar dagen.Terwijl de ander tot 3-4 weken ongemakken, zoals hoofdpijn, wazig zicht, dronken of duizelig gevoel met zijn nieuwe bril, kan ervaren.
Antwoord: Dit hangt grotendeels af van de eigenschappen van uw ogen en uw opticien kan met u bespreken wat het beste is voor uw specifieke geval. In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen.
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben. Het is dus volkomen normaal wanneer u alleen de rand van het montuur van uw bril ziet als u hem voor de eerste keer opzet. Dat heeft te maken met het visuele centrum van de hersenen.
Brillenglas staat niet recht voor pupil
Prisma's zorgen voor een beeldverplaatsing. Hierdoor moeten de ogen zich inspannen om de beelden op elkaar te houden. Deze ooginspanning kan hoofdpijn veroorzaken.
Over het algemeen kan de gewenningsperiode ongeveer een week duren . Er zijn enkele gevallen, meestal als het gaat om gebruikers met een multifocale bril of gebruikers die gewoon te lang hebben gewacht met het corrigeren van hun zichtafwijkingen, waarbij het tot 4 weken kan duren.
Geef het een week
Het gaat het snelst als je de bril een paar weken dagelijks draagt, zodat je hersenen aan deze manier van kijken kunnen wennen. Klachten die je tijdelijk kunt ervaren zijn: Vermoeide of tranende ogen. Onscherp zicht.
Voor veel brildragers kan dit leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, nekpijn en misselijkheid. Goedkope, kant-en-klare brillenglazen die niet op maat zijn gemaakt hebben vaak deze uitwerking.
De duur van deze gewenningsperiode verschilt per persoon: bij de één duurt het slechts een paar dagen en bij de ander zelfs enkele weken. De duur hangt onder meer af van de sterkte voor dichtbij en veraf maar vooral het verschil daartussen (dus de overgangsgrootte van plus naar min).
Als de glazen niet bevallen kun je een beroep doen op de goed-zichtgarantie. Hiermee kun je binnen 2 maanden de glazen omruilen. Bij multifocale glazen mag dit maximaal 3 keer en bij enkelvoudige glazen 1 keer. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om je geld terug te krijgen.
Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.
Hoe voelt hoofdpijn door een bril? Er is niet één soort hoofdpijn die je kan krijgen door een bril. Dit ligt wat gecompliceerder. Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril.
Duur van de behandeling. Een brilafwijking kan tijdelijk zijn, maar meestal is deze permanent aanwezig. De brilsterkte kan in de loop van de tijd veranderen in sterkte. Deze kan af-, maar ook toenemen en/of omslaan (van plus naar min).
Er bestaat niet echt een bril tegen migraine, maar als er een hele kleine sterkte 'nodig' is, kan dat de migraine klachten wel verergeren of eerder laten opspelen. Van zo'n kleine sterkte heb je normaal geen klachten, maar dat kleine beetje correctie kan voor sommige mensen met migraine soms wel net het verschil maken.
Een nieuwe bril is niet altijd vrij van klachten. Jouw ogen moeten immers even wennen aan de nieuwe manier van kijken. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld hoofdpijn of ben je een tijdje misselijk of duizelig.
Slecht zicht door een cilinderafwijking (astigmatisme)
Bij een cilindrische afwijking is het hoornvlies niet rond als een voetbal, maar ovaal als een rugbybal. Die ongelijke kromming van het hoornvlies zorgt ervoor dat binnenkomende lichtstralen onregelmatig worden gebroken.
De huid op je gezicht kan ook reageren op het materiaal verwerkt in je bril. Dit kunnen acrylaten (bindmiddel in verf), metalen of kunststof zijn. Een eventuele oplossing hiervoor is om een titanium bril aan te schaffen. Stel dan wel vast met de dermatoloog of je bril de oorzaak is van jouw contactallergie.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader). Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien.
In de meeste gevallen volstaat een bril of een andere bril/contactlenzen. Het wazig zien kan echter een andere oorzaak hebben. Denk aan een vieze traanlaag, staar of nastaar, een afwijking van de macula of niet optimale oogsamenwerking.
Correcties van astigmatisme (cilinders)
Astigmatisme kan worden verholpen met cilindrische brillenglazen. Dit zijn glazen die in een bepaalde richting een groter brekend vermogen hebben dan in de richting er loodrecht op. Deze richting wordt uitgedrukt in graden.
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
Hoofdpijn achter het oog is vaak een symptoom van een bepaalde soort hoofdpijn, namelijk: Spanningshoofdpijn. Dit is het meest voorkomende type hoofdpijn. Het ontstaat door spanning in de nek en schouders.
Hoe vaak je je bril schoonmaakt, hangt af van hoe vaak je hem draagt. Draag je je bril dagelijks, dan is het het beste om hem iedere avond voor het slapengaan schoon te maken. Zo ben je er zeker van dat de bril vrij is van vuil en aanslag en begin je niet met vertroebeld zicht aan je dag.