Daar is oud en nieuw dé belangrijkste feestperiode van het jaar. In Japan slaan ze de oliebollen alleen liever over maar eten ze op oudjaarsdag toshikoshi soba, ofwel Oud & Nieuw noedels. Deze moeten voor middernacht gegeten worden omdat ze een lang leven symboliseren en goed geluk brengen in het nieuwe jaar.
Japanners steken geen vuurwerk af met nieuwjaar, dat bewaren ze voor de zomer. Maar herrie maken ze wel! Het is gebruikelijk om naar een Boeddhistische tempel te gaan en daar om middernacht een grote bel te luiden. Dit gebeurt 108 keer, voor de 108 illusies en zonden in de wereld.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten.
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen en nuttigen van alcohol ligt in Japan op 20 jaar. Onder de 20 mag je niet drinken in Tokyo.
Eind maart / begin april - Hanami
Bloemenkijkfeest. Rond deze tijd (hangt ervan af welk gebied je bent) staan de kersenbloesems (sakura) te bloeien. Doordat de bomen maar zo kort bloeien, symboliseert dit voor Japanners de vergankelijkheid van het leven.
De Japanners staan erom bekend om uitbundig uit te pakken met versieringen en feestjes tijdens kerst. Het vieren ervan is vooral een feestje voor stelletjes en vrienden. Daarnaast heb je in bijna heel Japan een witte kerst! Vooral in Tokyo, Sapporo, Kyoto, Matsumoto en andere bekende plekken ben je vrij sneeuwzeker.
De afstand van noord naar zuid bedraagt 2790 kilometer en de totale kustlijn bedraagt ca. 29.000 kilometer. De grootste breedte van de Japanse eilanden bedraagt maar 270 kilometer. De totale landoppervlakte van het land bedraagt 377.812 km2 en Japan is daarmee ongeveer 9,5 keer zo groot als Nederland.
Tokyo city heeft het meeste neon lampen en reclames ter wereld. De Tokyo Stock Exchange, de grootste Japans aandelenbeurs, is de derde grootste ter wereld na Londen en New York. Het trein/metro/subway station Shinjuku in Tokyo is al jaren het drukste station ter wereld en verwerkt ongeveer 500.000 mensen per dag.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
Japanners zullen elkaar bij het begroeten nooit een hand geven. Zij maken een buiging, waarbij er heel exact gekeken wordt dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als buitenlander hoeft men zich hier niet aan te houden, of men doet niets of men volstaat met een lichte buiging.
Ondanks de reputatie als duur land zijn de prijzen in Japan de afgelopen jaren gedaald. Als je je reis een beetje voorbereid hoeft je budget voor Japan helemaal niet zo groot te zijn. Voor€65 tot €80 kom je al een heel eind. Die bedragen zijn wel voor de echte budget reizigers.
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Veel Japanners eten eerst een beetje van het hoofd- of bijgerecht (platte schalen worden meestal niet opgetild, maar je neemt er wat met je eetstokjes vanaf), dan wat witte rijst (breng het kommetje naar je mond en gebruik de eetstokjes om er wat uit te halen) gevolgd door wat soep rechtstreeks uit de kom (meestal ...
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.