Waterslag is een nadelig effect wat zich voordoet in onder andere waterleidingen. Maar in principe kan het voorkomen in allerlei soorten leidingen waar vloeistof onder druk door leidingen stroomt en plotseling in gang of stop gezet kan worden.
Deze trillingen kunnen ervoor zorgen dat de bevestigingspunten van de leiding loslaten, de fittingen (verbindingen) gaan lekken en/of er metaalmoeheid ontstaat (waardoor scheurtjes kunnen ontstaan). o Voor het openbare drinkwaternet is waterslag gevaarlijk voor de volksgezondheid; leidingen kunnen scheuren.
U moet de waterslagdemper zo dicht mogelijk plaatsen bij de veroorzaker van de waterslag. Dat is dus bij het klapperende of bonkende geluid. Als de wasmachine het probleem is, dan moet u de waterslagdemper plaatsen tussen de wasmachine en de wasmachinekraan in.
Een tikkende waterleiding, oftewel waterslag, kunt u herkennen door het geluid dat optreedt wanneer u een kraan snel dicht draait. Dit geluid is hinderlijk, maar ook de trillingen die dit geluid veroorzaken kunnen voor grote schade zorgen in uw huis.
Een waterslagdemper is een metalen behuizing voorzien van een luchtkussen en een ventiel. De lucht wordt uit het kussen gedrukt op het moment dat het water tegengehouden wordt en het ventiel zorgt ervoor dat er steeds nieuwe lucht in het kussen kan komen.
Zet de Plieger waterslagdemper tussen je (vaat)wasmachine om de knal op te vangen bij het afsluiten van de watertoevoer. Verder dempt de waterslagdemper het hinderlijke geluid en voorkomt beschadigen van de (vaat)wasmachine door op het op vangen van de drukgolf.
Waar waterslagdemper plaatsen
De waterslagdemper plaatst u zo dicht mogelijk bij de veroorzaker van de waterslag (bonk/klapperend geluid). Wanneer de wasmachine de veroorzaker van de waterslag is, dan plaatst u de waterslagdemper tussen de wasmachinekraan en de wasmachine in.
Antwoord: Waterslag is een drukgolf die wordt veroorzaakt door een snelle verandering van de stroomsnelheid in het leidingwerk. Dit verschijnsel wordt 'waterslag' genoemd omdat drukgolven vaak gepaard gaan met een geluid dat klinkt alsof er met een hamer op de leidingen wordt geslagen.
Waterslag treedt op wanneer de stroming van een vloeistof in een gesloten leiding plotseling tot stilstand wordt gebracht, bijvoorbeeld door het abrupt sluiten van een kraan of het stoppen van een pomp, of wanneer de stroming plots gestart wordt (het starten van een pomp).
Oorzaken waterslag
Dit kan komen doordat er een kraan wordt dichtgedraaid of omdat een wasmachine of afwasmachine water vraagt omdat hij aan het wassen is. Wanneer het water in beweging is in de leiding is er een bepaalde hoeveelheid energie aanwezig.
Het gaat allereerst om waterslag in de woning, waardoor bij het gebruik van het water een tikkend geluid wordt gehoord. De consument stelt primair dat sprake is van een verborgen gebrek en doet subsidiair een beroep op de garantieregeling.
Waterdruk. Het is van belang dat de waterdruk in je installatie niet hoger is dan 3 bar. Indien nodig kan er een drukverminderaar aan het begin van je drinkwaterinstallatie geplaatst worden om de druk te verlagen. De INOX-veer in de waterslagdemper staat namelijk ingesteld op een druk van 3 bar.
Waterslag ontstaat als de motor water aanzuigt in plaats van lucht. Wanneer het water in de verbrandingskamer komt, is het meestal al te laat: in tegenstelling tot het brandstof-luchtmengsel kan water niet worden samengedrukt. De zuigers worden dan abrupt afgeremd.
Lekdorpels lopen af met een kleine hellingshoek waardoor het regenwater ook het vuil meeneemt. Zo hebben lekdorpels weinig tot geen onderhoud nodig. De aluminium lekdorpels worden in een naad geplaatst aan de onderkant van een kozijn, waardoor het over de wand heen valt.
Een lekdorpel is een bouwelement dat aan een onderzijde of aan de bovenzijde van een buitenkozijn wordt aangebracht om ervoor te zorgen dat hemelwater buiten het muurvlak (of het raam) wordt afgevoerd. (Dorpel is een andere naam voor drempel.) Bij een deur wordt een lekdorpel weldorpel genoemd.
Een aanvoerslang met waterslot bestaat uit een binnenste en een buitenste slang. Als de binnenste breekt, vangt de buitenste slang het water op en blokkeert de watertoevoer. Een nadeel van een slangbeveiliging is dat hij niet beschermt tegen waterschade wanneer de machine lekt; hij doet dit alleen als de slang lekt.
De prijs voor een standaard wasmachinekraan inclusief beluchter en terugslagklep ligt tussen de € 10 en € 20. Daar komen nog de kosten van montage door de loodgieter bij. Wanneer je een wasmachinekraan door een vakman van Zoofy laat vervangen, hoef je geen voorrijkosten te betalen.
Wasmachinekraan beluchter
De beluchter in de wasmachinekraan voorkomt dat er een vacuüm ontstaat, wanneer er onverhoopt in de straat een waterleiding springt. De leidingen in de straat lopen dan leeg en zuigen lucht en water uit de leidingen in de woning.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo'n eenmaal per jaar nodig.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Oordeel. Omdat de lekkage heeft geleid tot aantasting van de draagconstructie, is er sprake van een ernstig gebrek.
Er is een verjaringstermijn: het recht om herstel(kosten) te vorderen bij verborgen gebreken vervalt twintig jaar na oplevering in ieder geval. Als de standaardvoorwaarden in de bouw van toepassing zijn, dan is de aannemer de eerste vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken.
ernstige gebreken, waarvan sprake is als de hechtheid van een gebouw wordt aangetast, of als het huis niet meer geschikt is voor zijn bestemming. Voor deze gebreken is aannemer na aansprakelijk gedurende 20 jaar na afloop van de onderhoudsperiode.