Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan. Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
De wijn verliest dan zijn fruitigheid, versheid en krijgt een aroma van bijvoorbeeld appelmoes of zelfs vleesextract (maggi).Ook geuren van noten of madeira zijn een kenmerk van oxidatie.
Zowel rode als witte wijnen kunnen subtiele (of niet zo subtiele) aroma's hebben van verse bloemen, rozen, groene kruiden, bladeren, groene groenten en/of stengels .
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Hoe u het kunt zien: Geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel in kleur als in smaak . Dieprode wijnen worden bruinoranje van kleur en hebben een vreemd azijn-en-gekarameliseerde-appel-kenmerk. Overigens zijn witte wijnen veel gevoeliger voor oxidatie dan rode wijnen, omdat de hogere tanninegehaltes van rode wijnen als een buffer fungeren.
Veel wijnen ontwikkelen aardse tonen, zoals paddenstoelen, bosgrond, leer. Honing en noten laten ook leeftijd zien. De beste manier om deze aroma's te identificeren is om uw glas te draaien om moleculen in de lucht te laten vrijkomen en eraan te ruiken . De wijn in uw mond omwisselen is ook een manier om meer informatie over smaken te krijgen.
In witte wijnen ruikt u vaak Citrus. Bloemige geur: geuren van bloemen komen voor in witte en licht rode wijnen. Aardse geur: denk aan aarde, mineralen of zelfs steen. Kruidige geur: dit kunnen geuren zijn zoals peper.
Niet alleen geeft het ruiken van de wijn ons een betere waardering voor de smaak en het aroma, maar het geeft ons ook waardevolle informatie over de kwaliteit van de wijn die we gaan proeven . Door goed aan de wijn te ruiken, kunnen we een idee krijgen van de algehele kwaliteit en complexiteit.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Kattenpis is helemaal geen typisch aroma van sancerre, het duidt integendeel op een fout, namelijk onrijpe sauvignon blanc. En onrijpe druiven zijn op hun beurt een gevolg van ofwel slecht weer, ofwel overmatige druivenproductie. Beide fenomenen komen nogal frequent voor in Sancerre.
De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Over het geheel genomen was de oogst van 1986 matig voor een groot deel van de wereld, maar sommige regio's hadden geluk. Hoewel de overgrote meerderheid van de wijnen waarschijnlijk allang voorbij hun beste tijd is, zijn er misschien een of twee juweeltjes die nu nog goed te drinken zijn, hoewel zorgvuldig onderzoek raadzaam is .
Een bedorven wijn verliest vaak zijn karakteristieke fruitige aroma's en wordt vervangen door geuren die doen denken aan azijn, rottend fruit of zelfs aan vochtige en aardse elementen zoals schimmel. Deze verandering is een duidelijk teken dat er iets mis is.
Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd. Sommige wijnen horen oxidatief te zijn (denk aan sherry of marsala) maar in een goede witte of rode wijn is dit een fout.
Over het algemeen kun je stellen dat alcohol te ruiken is zolang het afbraakproces aan de gang is. Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
Kurksmaak. De meest voorkomende fout is dat jouw wijn een kurksmaak heeft. Deze is meestal makkelijk te herkennen aan de muffe en chemische geur die doet denken aan champignons en nat karton. Daarom is ruiken aan je wijn voor het drinken altijd aan te raden.
Bloemig: Meestal bij lichte rode of witte wijnen, ruikt naar bloesem, jasmijn, viooltjes, rozen, lavendel enz. Fruitig: Dit kan ruiken naar aardbei, zwarte bes, rode bes, bramen kersen, pruimen, perzik en nog veel meer. Kruidig/ Planten: geuren zoals tijm, koriander, dille, gemaaid gras, hooi, tabak, tomaten enz.
De petroleum geur en smaak in wijn wordt veroorzaakt door het stofje TDN (1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene). Hoewel deze stof erg kenmerkend is voor Riesling wordt hij ook wel in Chardonnay of in Sauvignon blanc gevonden.
Een goede wijn wordt gekenmerkt door zuivere, precieze, mooi gedefinieerde, niet-artificiële geuren en smaken. Vreemde luchtjes en chemische aroma's horen in een wijn niet thuis. Een andere belangrijke eigenschap is evenwicht. Een goede wijn geeft je een sensatie van harmonie.
Als witte wijn te lang wordt bewaard, kan deze bederven en een muffe of azijnachtige smaak krijgen. Als u witte wijn opent en deze een muffe of bedorven geur heeft, of als de smaak verzuurd of geoxideerd is, dan is de wijn niet meer goed en kunt u deze beter weggooien.
Een andere normale activiteit in het wijnmaakproces die deze geur vrijgeeft, is het toevoegen van sulfieten . Dit zouden Campden-tabletten, kaliummetabisulfiet of natriummetabisulfiet kunnen zijn. Als u nooit een van deze toevoegt, kan dit bijdragen aan de gistachtige geur in de wijn.
Oxidatie kan de wijn een bittere, onaangename metaalachtige smaak geven. De wijn kan er bruin uitzien en een metaalachtige geur hebben. Geoxideerde wijn is niet gevaarlijk om te consumeren, maar kan een onaangename smaak hebben.