Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
Narcisme herkennen
Vooral omdat aan de buitenkant iemand kan overkomen als aardig en sympathiek, ze zien er vaak goed verzorgd uit en zijn makkelijke praters. Van binnen zijn ze anders. Ze zijn vaak erg onzeker, maar ook koud en harteloos door een gebrek aan empathisch vermogen.
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
Als narcist identificeer je je vaak met je eigen ideale zelfbeeld. Dit zelfbeeld is hoe jij graag wilt zijn en hoe je wilt overkomen op anderen. Hierbij heb je weinig oog voor je negatieve eigenschappen: je ontkent ze of projecteert ze zelfs op anderen. Je wilt vaak alleen het allerbeste.
Iemand die ontoerekeningsvatbaar is, heeft de neiging om mensen te zien als opstapjes naar hun doelen of als hinderpalen op hun weg. Hun manier van kijken naar het leven is gevaarlijk en impulsief, en ze hebben vaak verslavingen, wat hen uiteindelijk kan leiden tot een strafblad.
Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Binnen een narcistisch gezin ben je altijd onderwerp van vergelijking met anderen binnen of buiten het gezin en je kan er maar beter voor zorgen dat je goed (genoeg) uit die vergelijking komt. De narcist binnen het gezin zal vaak het ene kind voortrekken ten koste van het andere kind.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Gebrek aan zelfreflectie: oprechte spijt zal een narcist niet hebben. Simpelweg omdat iemand met narcisme niet met een ander meevoelt en zij zelf 'nooit iets verkeerds doen' – ze zijn immers fantastisch, perfect en superieur. Eigen fouten toegeven doen ze niet: problemen liggen altijd aan de ander.
Omdat ze zelf niet zo bewust van hun lage zelfbeeld, is het moeilijk zelfinzicht te krijgen en zich aan te passen aan de wereld om hen heen. Daarnaast is behandeling voor hen een teken van 'zwakte'. Afhankelijk zijn van de bewondering van anderen kan echter veel stress, depressie en angst met zich brengen.
Kan een narcist verliefd worden? Jawel, ze kunnen wel 'verliefd' worden, maar dan op basis van 'bezit'. Vaak is de bezitterigheid zo groot dat de partner het behoorlijk benauwd gaat krijgen.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
De narcist kan geen sorry zeggen. Maar er speelt meer. Hij vindt het vaak ook lastig om überhaupt zoiets te ervaren als schuldgevoel.
Conclusie. De handelingen van een narcist zijn erg destructief en maken alles kapot. Hij zal uiteindelijk weinig tot geen mensen meer overhouden in zijn omgeving. Het is bijna onmogelijk om voor jou als normaal denkend mens, bij deze narcist te kunnen blijven.
Probeer, als je niet anders kunt, een narcist in zo'n geval zoveel mogelijk uit de weg te blijven. Vermijd samenwerkingen zoveel mogelijk, ga geen discussies aan en probeer niks van hem of haar te verwachten.Ga je eigen weg en stel je neutraal, bijna negerend, op tegen de ander.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bijna nooit gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Iemand die oprecht kan huilen en meevoelen met een ander (goddank de meeste mensen) zijn reden tot jaloezie. De narcist wil dit ook zo graag kunnen en voelen, maar zij moeten iedere keer weer opnieuw faken.
Kinderen met een narcistische opvoeding
voelen zich verantwoordelijk voor de gevoelens en het welzijn van anderen. hebben de neiging zichzelf af te keuren en zich te verontschuldigen. doen hun uiterste best om harmonie te bewerkstelligen en gevoelens van anderen te verzachten.
Dat is doodeng, dat is de grootste angst van een narcist. Helemaal alleen, onderaan de maatschappelijke ladder, die angst is overweldigend voor ze, een basisvertrouwen in zichzelf en andere mensen ontbreekt helaas. De vernedering, het besef: Dat hij/zij een sterveling is, net zoals iedereen hier op aarde.
Ze kunnen dus niet luisteren en een congruent gesprek of normaal overleg is onmogelijk; Ze hebben nauwelijks een geweten en empathisch vermogen: ze kunnen niet voelen wat ze een ander aandoen, of wat hij of zij voelt. Soms doen ze alsof (je ziet alleen een masker), maar je voelt het niet.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen.