Wolvilt. Wolvilt is een kwalitatieve, natuurlijke textielsoort vervaardigd door de samenpersing van de vezels. Het materiaal heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en is ademend, isolerend, elastisch, geluiddempend, waterafstotend, vuilafstotend en brandt niet.
Geluiddempende materialen
De geluidsdempende stoffen van ShowTex zijn dan ook ideaal om geluidsgolven te absorberen en controleren. Wil je graag de geluidskwaliteit van jouw locatie verbeteren en de nagalmtijd verminderen met geluidswerende stoffen? Kies dan voor fluwelen, katoenen of wollen gordijnen.
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
1. Akoestische Schuimpanelen. Akoestisch schuim is een van de meest gebruikte materialen vanwege de eenvoudige installatie en de waarde en de krachtige absorptie van geluid.
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Akoestische panelen worden doorgaans gemaakt van minerale wol, polyester wol of schuim, omdat deze materialen voldoen aan de volgende 2 criteria: ze zijn luchtdoorlatend en hebben geluidsabsorberende eigenschappen.
Gebruik dikkere stof
Dikkere stoffen absorberen geluidsgolven beter. Overgordijnen doen het beter dan inbetweens. Dikke stoffen zijn beter dan dunne. Gevoerde gordijnen doen het beter dan ongevoerde.
Gordijnen zonder "echte" stof zijn niet geschikt voor een geluidswerend effect. Het is de stof die het geluid dempt en de akoestiek verbeterd. Hierdoor kom je voor de beste geluidsisolatie uit op (gevoerde) overgordijnen.
Een van de meest praktische oplossingen is het gebruik maken van tochtstrippen en dubbele tochtbanden. Deze strippen en banden zijn in vrijwel elke bouwmarkt te verkrijgen. Deze simpele strips zorgen ervoor dat kiertjes onder deuren worden gedicht waardoor het geluid al meer gedempt wordt.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
De beste manier om geluidsdemping in de woonkamer van je hardhouten appartement te bereiken, is door de vloer te bedekken met tapijttegels of een groot vloerkleed. Hiermee kan je voorkomen dat jouw eigen geluid je aangrenzende buren hindert, maar het kan ook het geluid van benedenburen dempen.
Geluid wordt gemeten in Decibel (Db). Naast een drilboor ervaar je 100 Db. Een groot orkest produceert 90 Db en fluisteren is 20 Db. Modern geluidwerend dubbel glas houdt geluid ruim 70% beter buiten dan standaard dubbel glas.
Gasvulling in de spouw
Dit gas weert het glas een stuk beter dan gewoon dubbel glas. Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf. U slaapt rustiger en de energielasten worden minder: twee vliegen in één klap.
Geluidsoverlast van de naaste buren
In dit geval kun je de muur isoleren door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Door deze te vullen met Rocksono Solid wordt de voorzetwand geluidsabsorberend. Op het houten of metalen frame breng je vervolgens (bij voorkeur dubbele) gipsplaten aan.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Een aantal voorzetwanden die goed te gebruiken zijn voor geluidsisolatie zijn: – Multiflex, Spaanplaat en MDF-plaat met een dikte van 18 mm. – Gipsvezelplaten met een dikte van 10 mm. – Cementgebonden vezelplaten met een dikte van 12 mm.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Piepschuim is geluiddempend. Het is zeer geschikt om tegen wanden aan te brengen als u ruimten geluidsdicht wilt maken. U kunt bij ons kiezen uit verschillende kwaliteiten en soorten schuim.