De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan. Er zijn 2 soorten aansluitingen: DSL (koperdraad, ook wel ISRA genoemd)
Vind je hoofdaansluiting
Dit zijn de kenmerken van de hoofdaansluiting bij jou thuis: Een witte wandcontactdoos met 1 of 2 aansluitingen. Zit in de meterkast of in de kamer. Er gaat een groene kabel in de wandcontactdoos.
Tip: het aanvragen van een internetaansluiting kun je ook doen op mijnaansluiting.nl. Op basis van je postcode zie je bij welke partij je moet zijn voor een glasvezel- of kabelaansluiting.
De hoofdaansluiting (ISRA-punt) is waar de DSL-internetverbinding de woning binnenkomt. Het kan op verschillende plekken in de woning te vinden zijn. Dit is vaak in de meterkast of aan de muur in de woonkamer, hal of kelder.
Je kan onder het doosje in de meterkast een DSL kabel inpluggen, dat kan je eens proberen en gebruik ook de grijze DSL kabel. Mocht het niet werken dan kan je het doosje eens openmaken en een foto plaatsen van hoe het is aangesloten.
Wat is de capaciteit van mijn aansluiting? Door in te loggen op uw aansluitgegevens met uw postcode, huisnummer en laatste 6 cijfers van uw meternummer kunt u zelf de capaciteit van uw aansluiting bekijken. De capaciteit (zwaarte) bepaalt hoeveel gas of stroom door uw aansluiting kan.
Meestal staat niet in de meterkast weergegeven wat je aansluitwaarde is. Deze kun je terugvinden in je jaarafrekening. Ook kun je deze opvragen bij je netbeheerder.
Gebruik altijd een ronde DSL-kabel, en geen platte kabel. De platte kabels zijn heel geschikt voor telefonie, maar kunnen voor internetstoringen zorgen. Dit is de kabel tussen het modem en het apparaat wat je bekabeld met internet wil verbinden.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen. Het snoer is aan te sluiten op een LSA strook of een keystone en heeft een 100% koperen ader.
Meestal is dat in de meterkast. Zodra de glasvezelkabel is doorgetrokken van de straat naar je woning, komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt. Het is belangrijk dat je thuis bent zodra we langskomen.
Bij moderne woningen is het ISRA-punt een aansluitkastje in de meterkast en valt de leiding van de meterkast naar het telefoonstopcontact in de woonkamer onder verantwoordelijkheid van de abonnee.
T-Mobile levert haar diensten over over het koper- en glasvezelnetwerk van KPN (Reggefiber). Dit betekent voor jou dat je eventuele televisies aan moet sluiten via standaard internetkabels.
NT staat voor Network Termination. In dit NT-kastje wordt het lichtsignaal omgezet naar een digitaal signaal. Je kunt de NT zien als een vertaler. Alles wat binnenkomt via de glasvezelkabel, snapt je apparatuur in huis nog niet.
1 Fase of 3 Fase aansluiting
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
De hoofdzekering van je stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1 x 25A) tot 3 zekeringen van 25A (3 x 25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3 x 80 ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Je huisaansluiting kun je via de website of telefonisch opvragen bij je netbeheerder. Hij staat niet vermeld op uw jaarnota van uw energieleverancier.
De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A. Dit betekent dat er drie zekeringen zijn van 25 ampère. Daarnaast kun je ook 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A hebben. Dit zijn zwaardere aansluitingen die nodig zijn voor een groter energieverbruik.
Hoofdzekering vervangen
Zoals gezegd is de hoofdzekering het domein van uw energie leverancier. Deze stoppen mag u niet zelf vervangen, dit dient te gebeuren door een erkend installateur of uw netbeheerder welke ook de kast waarin de hoofdzekering zich bevinden verzegeld.
Aansluiten op glasvezel is niet verplicht, maar we raden het zeker aan! Ten eerste natuurlijk omdat glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet. Daarnaast wordt glasvezel op den duur de norm en wordt het oude (koper)netwerk uitgeschakeld.
Het beste antwoord. De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de hoofdaansluiting. Als hier dus iets niet goed zit, zal de eigenaar hier zorg voor moeten dragen. Doorgaans worden monteurskosten alleen in rekening gebracht als de problemen worden veroorzaakt door slechte bekabeling en/of instellingen.
Om jou te helpen heeft Ziggo het Ziggo geschikt keurmerk ontwikkeld. Dit keurmerk geeft aan of jouw coax product aan de eisen voldoet en dus geschikt is voor jouw Ziggonetwerk. De wandcontactdozen van Hirschmann, Technetix en Braun Telecom bevatten dit keurmerk en staan dus garant voor hoogwaardige kwaliteit.