De pretzel is de hartige variant van de krakeling.
In Nederland noemen we het krakeling, in het buitenland heet het een pretzel. En hoewel er een stevig zoet-zout-verschil tussen beide snacks zit, begint de oer-Hollandse krakeling het af te leggen tegen die pretzel.
Pretzels worden vaak belegd met bijvoorbeeld roomkaas, hummus, guacamole of gerookte zalm. Je kunt ze ook dippen in een mosterdsausje, een kaasdip of lekkere mayo met een smaakje. Daardoor kun je ze ook príma als voorgerecht serveren.
Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant. In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
Pretzels zijn de koekjesmix die je mist
Net zoals een snufje zeezout of gezouten karamel een verrassende toets aan zoetigheid geeft, geldt dat ook voor pretzels. Het zout contrasteert met de suiker om je die zoute-zoete kick te geven die zo prettig is voor de zintuigen, en tegelijkertijd versterkt het alle smaken.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
De 'crakelinc' is het oudst bekende Nederlandse koekje. Ook is - niet de cake - maar de krakeling de begrafeniskoek met de langste traditie. Het is een offergebak dat zijn oorsprong vindt in de Germaanse dodencultus. De vorm van een acht staat symbool voor oneindigheid, het eeuwig leven.
Verschillende teksten stellen dat de geschiedenis van de pretzel bijna een millennium teruggaat. Sommigen zeggen dat pretzels werden uitgevonden door een Italiaanse monnik als een traktatie voor de kinderen voor het voltooien van hun gebeden (rond 600 na Christus). De vorm van de pretzel zou lijken op armen die over de borst zijn gekruist.
" Pretzels zorgen niet echt voor gewichtsverlies en ze kunnen meer bijdragen aan gewichtstoename ," zegt Gervacio. "Ze zijn niet de ideale voedingsmiddelen voor de stofwisseling omdat ze veel calorieën kunnen bevatten en vol zitten met natrium, vooral die met zichtbare zoutkorrels op het oppervlak."
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
De Argentijnse koekjes alfajores staan hoog in de lijst van beste koekjes ter wereld. Het zijn 2 maïzenakoekjes met ertussen dulce de leche. Niet voor niets dat deze lekkernij ook favoriet is bij koningin Máxima! Ter gelegenheid van haar 49ste verjaardag (in 2020) deelt ze het recept via Facebook en Instagram.
De beste manier om pretzels knapperig te houden in koekjes is om ze vlak voor het bakken aan je deeg toe te voegen . Op deze manier krijgt het vocht van de eieren en andere vloeibare ingrediënten geen tijd om in de pretzels te trekken.
De pretzel, in het Duits bekend als "Brezel", is een soort gebakken broodproduct dat doorgaans in een kenmerkende knoopvorm wordt gedraaid . De oorsprong ervan wordt vaak toegeschreven aan Duitsland, met name aan de regio Beieren, hoewel de precieze oorsprong ervan enigszins ter discussie staat.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."
Hoewel pretzels weinig vet bevatten, zijn ze ook vrij karig qua eiwitten en vezels, en ze kunnen behoorlijk veel natrium en koolhydraten bevatten. Bovendien scoren ze hoog op de glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel snel kunnen laten stijgen .
Niet voor diabetici . De meeste merken pretzels bevatten dezelfde ingrediënten: witte bloem, gist, zout, groente- en glucosestroop. Omdat ze gebakken zijn, bevatten ze niet zoveel calorieën als chips. Maar de geraffineerde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel stijgen.
Dit hangt af van het type pretzel . Harde en zachte pretzels kunnen verschillende ingrediënten bevatten, maar veel bevatten geraffineerde koolhydraten. Een gezondere optie zijn pretzels met volkoren granen. Een persoon kan het voedingslabel op het product controleren om het cholesterolgehalte te bepalen.
Hoewel gewone pretzels vrij eenvoudig zijn, kunnen andere soorten gevuld zijn met pindakaas of kaas, een snoeplaagje hebben of geserveerd worden met dipsausjes. Ingrediënten zoals deze zullen waarschijnlijk extra suiker, zout en calorieën toevoegen aan uw pretzelsnack .
Je kunt ze met een handvol eten, ze in dips scheppen voor extra proteïne, ze bestrooien met kruiden, ze in een mengsel gooien of ze zelfs in snoepgoed verwerken (viooltje: dessert!).