De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte. Vrouwtjes zijn volwassen rond hun twintigste en mannetjes rond hun vijftiende.
Welke haaien zijn er in de Noordzee? In de Noordzee leven 11 verschillende haaiensoorten. De grootste is de op 1 na grootste haaiensoort ter wereld, de maximaal 12 meter lange reuzenhaai; de meest-voorkomende is de hondshaai.
Zeeleven in de Noordzee
Denk maar aan platvissen, wormen, garnalen en zeesterren. Andere dieren zwemmen in het water: vissen zoals de kabeljauw, kwallen, zeepaardjes, dolfijnen en soms eens een walvis. Wieren en algen zijn de planten van de zee. Zij zorgen voor zuurstof.
Het Nederlandse deel van de Noordzee bevat zo'n 145 soorten vis, inclusief diverse soorten haaien en roggen. Er zwemt vooral veel kabeljauw, haring, platvis en makreel rond.
In Cambodja zwemt een record-vis rond. Ze is 300 kilo, bijna 4 meter lang en is de grootste vis ooit gevangen in zoet water. De vis is een reuzen-zoetwater-pijlstaart-rog en werd vorige week gevangen in de Mekong-rivier. De vis is groot en rond, en daarom hebben de vissers haar Boramy genoemd.
De blauwvintonijn wordt beschouwd als een van de hoogst ontwikkelde vissen vanwege het gestroomlijnde lichaam, de bijzondere lichaamsaanpassingen om warmte vast te houden zoals het aangepaste hart en het vermogen om zeer snel te zwemmen.
Volgens berichten in De Telegraaf staat de lelijkste vis ter wereld, ook wel gelatinevis of Blobfish genoemd, op het punt van uitsterven.
Gewone vinvissen zijn grote walvissen die ruim 20 meter lang kunnen worden. In de zuidelijke Noordzee zijn de meeste gewone vinvissen tussen de 12 en 18 meter lang. Van nature komen gewone vinvissen in de open oceaan voor, waar ze solitair of in kleine groepen leven.
Zeilvis. De zeilvis haalt snelheden tot 68 mijl per uur en staat daarmee bovenaan de lijst van snelste vissen! De zeilvis is een vleesetende vis die tussen de 120-220 kilo weegt, 4 jaar oud kan worden en tot 1 meter lang kan worden. Er zijn twee hoofdsoorten zeilvissen, de Atlantische en de Indo-Pacific.
Makreel is de meest gebruikte zeevis om als dood aas te gebruiken voor de vangst van grote snoek. Door de grote hoeveelheid olie die in zeevis voorkomt heeft makreel een zeer grote aantrekkingskracht op alle roofvis. Zeker als de vis erg passief is kan een getakelde makreel de vis overhalen...
Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa! Een bruine beer is een groot, stevig gebouwd dier. Onder zijn bruine vacht zit een dikke vetlaag verstopt.
Op dit ogenblik leven zo'n 20 soorten haaien in de Noordzee. Het merendeel van hen is echter zeldzaam, sommige soorten zijn zelfs met uitsterven bedreigd. Slechts 3 soorten komen we geregeld tegen op Vlaamse visveilingen: de Hondshaai, de Kathaai en de Gevlekte gladde haai.
Verspreiding. Het leefgebied van zalm ligt inde Atlantische oceaan vanaf Noord-Spanje tot de Barentszzee, in de Noordzee en de Baltische zee en de hierop uitmondende rivieren. In Nederland wordt deze soort tegenwoordig aangetroffen in de Maas, Rijn en het Haringvliet.
Voorbeelden zijn de witte haai, de tijgerhaai en de witpunthaai. Dergelijke haaien komen niet voor in de Noordzee, dus van haaienaanvallen zal aan de Nederlandse kust nooit sprake zijn.
Witte haaien komen in alle tropische tot warm-gematigde zeeën ter wereld voor. Er is één onduidelijke waarneming van een levende witte haai in de Noordzee, vanaf een boorplatform. Witte haaien zijn de grootste roofvissen die nu nog bestaan.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
WIST JE DAT. …een Tonijn wel 40 jaar oud kan worden en zijn gehele leven lang niet kan stoppen met zwemmen! Tonijnen zijn niet in staat om water door hun kieuwen te pompen als ze niet zwemmen.
tonijnen nooit stoppen met zwemmen, hun gemiddelde snelheid is minimaal 1 lichaamslengte per seconde. de gemiddelde lengte van een tonijnensoort kan verschillen per oceaan waarin de soort voortkomt.
De haaien zwemmen vooral in gematigde en tropische gedeeltes van de oceaan. Ze zwemmen niet erg snel, hun gemiddelde snelheid ligt rond de 5 kilometer per uur. Het zijn makkelijk herkenbare dieren.
Vaquita. Hij is mogelijk het meest zeldzame zeezoogdier ter wereld en zijn lot lijkt bezegeld. Er leven nog maar dertig vaquita's in het noordelijke deel van Golf van Californië. De visserij is de schuldige: de zeldzame bruinvissen komen in de visnetten terecht en verdrinken op gruwelijke wijze.
Nee, nijlpaarden kunnen niet zwemmen. Ze kunnen ook niet drijven. Ze staan op de bodem en bewegen zich voort door over de bodem te galopperen of zich af te zetten tegen de bodem. Wel hebben ze zwemvliezen tussen hun tenen om zich te kunnen voortbewegen door het water.
In een woestijn in Peru hebben wetenschappers resten gevonden van mogelijk het zwaarste dier dat ooit heeft geleefd. Het gaat om een zogenoemde oerwalvis. De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn.
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
De in Friesland uitgestorven gewaande kwabaal is terug in de provincie. Onderzoekers hebben in een oud zandwinpunt bij Ureterp de lokroep vastgesteld van deze oeroude en zeer zeldzame vissensoort, die in Nederland ernstig bedreigd is.