Als 's werelds grootste kinderrechtenorganisatie biedt UNICEF hulp bij acute nood en hulp op de lange termijn. UNICEF werkt samen met regeringen en partners en lobbyt voor het waarborgen van kinderrechten. Dat doen we in Nederland en overal op de wereld. Samen maken we het verschil voor ieder kind.
Voor iedereen die jonger dan 18 jaar is, zijn er kinderrechten. Deze rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over je leven thuis en op school. Over wat je ouders voor je moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen.
De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.
Ze zijn ook kwetsbaarder. Daarom stelde de Verenigde Naties een aparte tekst op met de rechten van alle kinderen in de wereld: het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, of kort: het kinderrechtenverdrag.
Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.
Portugal komt als beste uit de bus. In de top-10 staan ook Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Finland. De internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft de ranglijst opgesteld samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De belangrijkste rechten van het kind zijn: recht op onderwijs. recht op eigen geloof en cultuur.
Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
In 1978 ontstond daarom bij de Verenigde Naties het idee om de rechten van kinderen in een bindend Verdrag vast te leggen. Het duurde nog tot 20 november 1989 tot de lidstaten de verdragstekst unaniem aanvaardden.
Daarnaast worden de rechten van kinderen beschermd door de overheid. Daar zijn alle landen toe verplicht die het VN-Kinderrechtenverdrag hebben geratificeerd. Ook Nederland heeft het verdrag geratificeerd en moet er dus voor zorgen dat de rechten van alle kinderen in Nederland worden nageleefd.
Sinds 1 april 2011 heeft Nederland een Kinderombudsman, die controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid. De Kinderombudsman is onafhankelijk. Hij of zij kan klachten ontvangen, mag zaken onderzoeken en advies geven aan de Nederlandse regering.
16 of 17 jaar: meer mogelijkheden voor formele verzoeken
Je kunt verzoeken doen voor jongeren van 12 jaar of ouder. Daarnaast mag je in de volgende situaties een formeel verzoek doen aan de rechter: Je hebt een eigen bedrijf of een zelfstandig beroep en je wilt bepaalde rechten van meerderjarigen krijgen.
Wie je ook bent en waar je ook woont, alle kinderen in de wereld hebben dezelfde basisrechten: kinderrechten. Deze kinderrechten vind je terug in het Kinderrechtenverdrag en gelden voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Het Kinderrechtenverdrag is op 20 november 1989 aangenomen door de Verenigde Naties.
In totaal hebben kinderen en jongeren 41 rechten. Je vindt ze in het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (of het Kinderrechtenverdrag).
Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.
Voor iedereen die jonger dan 18 jaar is, zijn er kinderrechten. Deze rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over je leven thuis en op school. Over wat je ouders voor je moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen.
Ieder kind heeft recht op rust en vrije tijd.
Alle kinderen in Nederland hebben rechten. Deze staan beschreven in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK of VN-Kinderrechtenverdrag) uit 1989. In Nederland trad het VN-Kinderrechtenverdrag op 8 maart 1995 in werking.