Je vindt deze bloem in de meeste supermarkten – meestal staat op de verpakking een afbeelding van pizza, dan zit je zeker goed. Eventueel kun je ze vervangen door bloem om brood mee te bakken.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
De Cuoco-bloem van Caputo is bij italiëplein verkrijgbaar in verpakkingen van 1kg, 5kg en 25 kg.
Deze bloem is bij italiëplein verkrijgbaar in verpakkingen van 1kg en 5kg of als baal van 25 kg.
Tipo 00-bloem is tarwebloem die heel fijn gemalen is. Je vindt deze bloem in de meeste supermarkten – meestal staat op de verpakking een afbeelding van pizza, dan zit je zeker goed. Eventueel kun je ze vervangen door bloem om brood mee te bakken.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Caputo is de basis voor pizza deeg
Goede kwaliteit meel van het type 00 en Caputo gist. Verder heeft u alleen water en zout nodig.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
Durum meel is de beste keuze voor het maken van pastadeeg. Dit meel is gemaakt van durum tarwe. Dit is een harde tarwe en het meel geeft een grovere structuur aan de pasta.
Semolina is griesmeel. Vermoedelijk heb je griesmeel van durum (harde) tarwe nodig, semola di grano duro. Sommige supermarkten verkopen het wel, maar kijk anders eens bij een Turkse/Marrokaanse winkel die hebben vaak ook nog keus uit fijnere of minder fijne semolina.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Strooi een beetje meel of tarwegriesmeel op de PIZZASTEEN en de PIZZASCHEP. Zo kleeft het deeg er niet aan vast en kan de bereide pizza gemakkelijk van de steen genomen worden.
Zuurdesembrood kunt u maken van verschillende soorten meel. Tarwemeel bijvoorbeeld, speltmeel of een mix van tarwemeel met gerstemeel, maismeel of boekweitmeel. Een zuurdesembrood wordt niet volledig gemaakt van roggemeel, zoals veel mensen denken. Wel is de basis voor zuurdesembrood gemaakt van roggemeel.
De Italianen gebruiken de aanduiding “00” om de zogeheten uitmalingsgraad van de bloem aan te geven. Zowel patentbloem als 00-bloem is heel fijn van structuur. 00 wil zeggen dat de bloem zeer fijn gemalen is en een lage uitmalingsgraad heeft. De uitmalingsgraad is laag omdat er veel deeltjes weggezeefd zijn.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Tipo 00 - Farina di Grano Tenero tipo 00
Zeer fijn gemalen waardoor de dichtheid van bijvoorbeeld pasta erg hoog wordt. Hierdoor zal de vulling niet zo snel uit je ravioli lekken.
Wat het meeste gebruikt wordt voor pasta deeg is de semola, bloem gemaakt van harde tarwe en die niet zo fijn is gemalen als de bloem die wij kennen in de keuken. Het gaat ook met gewone bloem, maar het deeg is minder bewerkelijk en minder elastisch.
Verse pasta bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord.
De “W” waarde van bloem
De sterkte van bloem wordt uitgedrukt in een “W” waarde. Even simpel gezegd (want het ligt allemaal wat ingewikkelder) is dit de kracht dat er nodig is om het deeg te laten scheuren. Hoe hoger de W waarde, hoe sterker het gluten netwerk, hoe elastischer het deeg en dus hoe sterker het deeg.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken.
De Nederlandse aanduiding tarwebloem komt ongeveer overeen met type 55. Patentbloem met type 45 en heel licht gezeefd meel (dus haast volkorenmeel) wordt in Duitsland verkocht als type 1700. Overigens, kan patentbloem niet bereikt worden door bloem nog sterker te zeven.