De Krimoorlog was een conflict, uitgevochten tussen het keizerrijk Rusland en een alliantie van het Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk, het Ottomaanse Rijk en het koninkrijk Sardinië.
De Krimoorlog is een relatief onbekend gebleven wereldoorlog, die uitgevochten werd tussen oktober 1853 en maart 1856.
30 maart 1856 - Rusland ondertekent de Vrede van Parijs, die een einde maakt aan de driejarige Krimoorlog (1853-1856). De oorlog woedde tussen Rusland enerzijds en het Ottomaanse Rijk, Engeland, Frankrijk en Sardinië anderzijds.
Het schiereiland de Krim (met uitzondering van het door Oekraïne geregeerde deel van de Schoorwal van Arabat) werd door Rusland op 18 maart 2014 geannexeerd, als onderdeel van de Russisch-Oekraïense Oorlog.
De eerste bekende bewoners van de Krim waren de Scythen, die zich er nog voor de Grieken vestigden. Tijdens de volksverhuizingen in de 3de eeuw gingen de Goten er wonen. In de 7de en 8ste eeuw werd het schiereiland bezet door de Chazaren en daarna was het onderdeel van het Koemanenrijk.
Etnische Russen vormen circa 60 procent van de bevolking, maar er zijn tal van minderheden, waarvan de Oekraïners en de Krim-Tataren (ondanks een grootschalige deportatie in de Sovjettijd) de grootste zijn.
Onderdeel van Oekraïne
Tijdens het bewind van Stalins opvolger Chroesjtsjov, zelf Oekraïner, werd de Krim in 1954 aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen, bij wijze van gebaar van vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk.
Welke sancties heeft de EU tot dusver aangenomen? De EU heeft Rusland een reeks nieuwe sancties opgelegd sinds het land op 21 februari 2022 de niet onder Oekraïens gezag vallende gebieden van Donetsk en Loehansk erkende en op 24 februari 2022 zonder aanleiding of grond Oekraïne binnenviel.
Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid. Dit leidde tot pro-Russische protesten in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne.
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne beginnen al in november 2013 toen de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj besloot om een associatieverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. Dit stuitte op veel weerstand onder de Oekraïense bevolking en er braken hevige protesten uit.
De Krim werd op 19 april 1783 door Rusland geannexeerd. Op 3 juni 1783 werd op deze plaats de stad gesticht.
Florence Nightingale wordt wereldwijd gezien als de grondlegster van het vak van verplegen. Als de 'dame met de lamp' is zij het symbool van de moderne ziekenverpleging geworden. Ruim een eeuw na haar dood wordt zij nog steeds geëerd om haar grenzeloze toewijding en grote deskundigheid.
Op 16 maart werd er een referendum gehouden voor of tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland. Een overweldigende meerderheid koos vóór Rusland, maar helemaal klopte het niet; Oekraïners en Krim-Tataren weigerden mee te stemmen. Op 18 maart werd de Krim officieel geannexeerd door Rusland.
Rusland heeft de Krim sinds 2014 illegaal geannexeerd (in bezit genomen). In het oosten van Oekraïne wordt sinds 2014 gevochten. Op 17 juli 2014 werd hier vlucht MH17 neergehaald, waarbij alle 298 slachtoffers – onder wie 196 Nederlanders – om het leven kwamen.
Noch het referendum noch de republiek van de Krim werd door Oekraïne erkend, en bij uitbreiding evenmin door vrijwel de gehele internationale gemeenschap, met uitzondering van Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Noord-Korea, Syrië, Venezuela, Rusland en Wit-Rusland.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Als Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek zou het tot 1991 onderdeel blijven van de Sovjet-Unie, onderbroken door Duitse bezetting tussen 1941 en 1944. Tijdens het bewind van Stalin (1922-1953) onderging dit deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan.
Sinds 8 april 2022 is de invoer uit Rusland van hout, cement, meststoffen, visserijproducten en alcohol verboden. Europese havens mogen geen schepen onder Russische vlag meer toelaten. Alleen voor schepen die humanitaire goederen, energie en voedsel vervoeren geldt een uitzondering.
Rusland is een van de grootste producenten van grondstoffen als ijzererts, staal en allerlei soorten metalen. Zo is het land verantwoordelijk voor de helft van de wereldproductie van palladium, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in uitlaten van auto's, telefoons en tandvullingen.
De Zwarte Zeevloot (Russisch: Черноморский флот, Tsjernomorski flot) is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, dat na de Krimcrisis onder Russische controle staat.
Voor Oekraïne is de toekomst van de Krim een kwestie van lijfsbehoud. De Krim hoort sinds 1954 bij Oekraïne. Als het gebied zich afsplitst of aansluit bij Rusland, wordt gevreesd dat ook het oosten van Oekraïne breekt met de nieuwe machthebbers in Kiev.
De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ruim twee miljoen mensen.
Negatief reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar de Krim worden afgeraden.