Valsmunterij betreft in de moderne maatschappij meestal de vervalsing van bankbiljetten.Hiervoor zijn speciale persen en speciaal papier benodigd. Bovendien is een deel van het drukproces geheim. Toch komt het geregeld voor dat vervalste biljetten in omloop gebracht worden.
Methode 1 van 2:
Gebruik ongeveer 3 eetlepels koffie (iets minder of meer maakt ook niet veel uit). Je kunt ook een paar druppels groene voedingskleurstof toevoegen om je papier meer een olijfkleur te geven. Je kan ook thee gebruiken om je nepgeld te kleuren.
Hij die muntspeciën of munt- of bankbiljetten namaakt of vervalst, met het oogmerk om die muntspeciën of munt- of bankbiljetten als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Werking vals geld pen
U zet eerst een streep op het betreffende bankbiljet dat u wilt controleren. Wanneer deze streep verkleurt, heeft u te maken met een vals biljet. Wanneer de streep langzaam vervaagt en verdwijnt, heeft u te maken met echt geld. De vals geld pen kunt u tot op wel 10.000 bankbiljetten gebruiken.
Als u denkt per ongeluk een vals bankbiljet te hebben aangenomen, geef dit biljet dan niet door, want dat is een misdrijf. Breng het verdachte biljet naar de plaatselijke politie, een plaatselijke bank of de nationale centrale bank. Als het echt is, krijgt u uw geld terug. Neem geen risico's.
Gelukkig helemaal niets. Het wordt natuurlijk wel nat, maar een bankbiljet blijft heel. Dat komt omdat een bankbiljet niet van papier is gemaakt maar van een speciaal soort katoen. Hierdoor kan het niet makkelijk scheuren.
De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald. De ECB blijft ook nog oude vijftigjes verspreiden: er ligt nog een voorraad nieuwe en gebruikte biljetten van de eerste lichting, en die moet eerst op.
Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt is dan ook erg klein. In 2021 zijn 26.100 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn.
De gemiddelde Nederlander ziet bijna nooit zo'n paarse flap van 500 euro, maar in het criminele circuit is het een geliefd betaalmiddel. De briefjes zijn nog steeds een wettig betaalmiddel, maar worden sinds 2019 niet meer opnieuw gedrukt.
Toch moeten we je geld innemen als het geld vermoedelijk vals is. We zijn dan volgens de wet verplicht om het geld direct op te sturen naar De Nederlandsche Bank (DNB). Dit is voor alle banken hetzelfde. We mogen vals geld niet teruggeven of er een vergoeding voor geven.
Valsemunterij wordt hard gestraft door justitie. Het gevolg van valsemunterij is namelijk dat de tegenwaarde van het geld daalt ten opzichte van het in bezit zijnde goud van een staat. Hoe meer nep geld er in omloop is, hoe meer de tegenwaarde van het geld daalt. Dit leidt tot een zogenoemde economische ontwrichting.
Nee, dat kan niet. Dat zou natuurlijk ook te makkelijk zijn. In alle bankbiljetten zit een zogenaamd EURion sterrenbeeld verwerkt.
Bankbiljetten worden gemaakt van papier
Voor de biljetten wordt eerst speciaal papier gemaakt van de pluizige zaden van de katoenplant. Het papier moet heel erg stevig zijn en mag niet scheuren als het nat wordt. En er moeten afbeeldingen op gedrukt kunnen worden. Op ieder biljet wordt ook een watermerk gedrukt.
Ik heb zelf wel eens oude biljetten voorzichtig in een sopje van groene zeep laten weken, daarna afspoelen en plat laten drogen. Alles met weinig haast en veel geduld. Een biljet wat iets kreukelde of bobbelde werd weer keurig glad door te strijken tussen witte katoenen doeken.
Geld storten kan alleen in euro's. De invoerlade kan per keer 200 biljetten verwerken. Wilt u meer biljetten storten, dan kiest u voor 'meer storten'. De automaat telt de stortingen bij elkaar op en het bedrag staat direct op uw rekening.
In een Nederlandse winkel betalen met een biljet van honderd euro is niet of nauwelijks mogelijk. Winkeliers hebben de coupure in de ban gedaan, stelt MKB Nederland. “Negen van de tien winkels weigeren het. Ze zijn bang dat ze vals zijn”, zegt een woordvoerder van de ondernemersorganisatie.
Reacties. Een 100 euro biljet "krijgen" kan je natuurlijk nergens, maar je kunt biljetten met andere waardes, wel omwisselen voor een 100 euro biljet. Maar daarvoor moet je naar De Nederlandse Bank.
U kunt betalen met beschadigde bankbiljetten en euromunten. Voorwaarde is wel dat u meer dan de helft van het eurobiljet in bezit heeft. Een winkelier mag beschadigd geld weigeren.
Het biljet brandt, maar verbrandt niet. Wordt het plat Amsterdams een museumtaal? Terwijl de spiritus ontvlamt, zal het water het biljet beschermen. Het water zorgt er namelijk voor dat het papieren biljet niet boven zijn ontbrandingstemperatuur komt.
Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.
De veiligste manier om contant geld te bewaren in huis, is in een kwalitatieve kluis. Dit betreft een kluis die niet kan worden meegenomen bij inbraak en die niet kapot gaat bij brand. Je hebt dus robuuste brandwerende kluizen nodig. Mocht er brand uitbreken, dan ben je in ieder geval je geld niet kwijt.
Met dramatische gevolgen. “Mensen stoppen het geld in een doos en denken dat het veilig onder de grond ligt. Na een paar jaar kijken ze er weer eens naar en dan blijkt het beschimmeld of aangevreten. Of allebei.” Ook in de magnetron sneuvelen heel wat euro's.