Hoe zien marisken eruit ? Rondom de anus bevinden zich zacht aanvoelende geplooide huidkleurige huidflapjes die enigszins gesteeld zijn. Marisken zijn dus geen aambeien. Over het algemeen geven marisken geen klachten, zoals pijn of jeuk.
Ze genezen vanzelf maar dat heeft even tijd nodig. De eerste dagen kunnen de wondjes pijnlijk zijn en wondvocht afscheiden. Het is dan belangrijk om de wondjes goed schoon te houden.
In dat geval is er een medische reden om de marisken te verwijderen. Dit gebeurt onder algehele narcose door een algemeen chirurg. Wat kunt u er zelf aan doen? Het ontstaan van jeuk en eczeem kunt u voorkomen door de huid goed schoon te houden en ontlastingsresten te verwijderen nadat u naar de WC bent geweest.
Hoe marisken ontstaan is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat een mariske een resttoestand is van een gestolde ader rondom de anus. Zo'n gestolde ader kan ontstaan bij mensen met aambeien of obstipatieklachten. Indien er te hard wordt geperst bij de ontlasting kunnen de adertjes rondom de anus uitzetten.
Marisken voelen meestal zacht aan, doen geen pijn en kunnen geen kwaad. Ze komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen, vaak na de puberteit. Marisken zijn huidplooien of huidflapjes die rondom de anus zitten. Ze worden ook wel anale skin tags genoemd (een skin tag is een goedaardig huidgezwel).
Vaak is de wond na de ingreep nog gezwollen. Dit trekt na zo'n 3 tot 5 dagen vanzelf weg. Hoe verzorgt u uw wond? Voor een zo normaal mogelijke stoelgang tijdens uw herstel is het belangrijk dat de ontlasting soepel is.
Marisken verwijderen
De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een proctoloog, een arts die gespecialiseerd is in klachten van anus- en endeldarm. Die bespreekt tijdens de eerste afspraak wat de klachten zijn en stelt vragen over je medische achtergrond.
Marisken bloeden in de regel niet. Door de aanwezigheid van marisken rondom de anus kan het lastig zijn de anus na het poepen (ontlasten) goed schoon te houden. Er kunnen ontlastingsresten achterblijven bij de huidplooien die voor jeuk en irritatie zorgen.
Een skin tag ziet eruit als een plat of rond huidflapje. Vaak hebben ze de grootte van een rijstkorrel en groeien ze niet veel. Skin tags zijn huidskleurig of lichtbruin en voelen zacht aan. Ze zijn met een soort steeltje verbonden aan de huid.
Behandeling. Alleen als de huidflapjes groot en zeer hinderlijk zijn worden deze verholpen met een operatie. De chirurg snijdt hierbij de huidflapjes weg. Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, worden de wondjes open gelaten.
Huidflapjes of marisken zijn goedaardige huidaanhangseltjes rondom de anus. Een ander woord voor een mariske is een 'skin tag'. Het zijn zacht aanvoelende uitgerekte huidplooien die vaak ontstaan nadat u aambeien heeft gehad. Ze worden soms verward met aambeien, omdat ze gelijktijdig kunnen voorkomen.
De week tot 2 weken na de ingreep is het gebied gevoelig en vaak ook gezwollen. Houdt de wondjes schoon door 2 maal per dag en na ontlasting te spoelen en voorzichtig droog te deppen. De toiletgang kan gevoelig zijn.
Ze zijn te vergelijken met spataders die op een nogal ongemakkelijke plek zitten. Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk van aders. Als deze aders zijn opgezwollen, stulpen ze vaak uit. Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen.
Bij aambeien kan je symptomen krijgen als jeuk, pijn of zwelling rondom de anus. Vezelrijk eten, voldoende drinken én beweging zijn belangrijk bij aambeien verhelpen. Je kan met een zinkzalf of barrière crème (cosmetisch product) aambeien verzachten, deze zalf creëert namelijk een beschermend laagje rondom de anus.
In de meeste gevallen is dit een goedaardig gezwel. Een poliep kan tijdens de ontlasting naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat het op een aambei lijkt. Een anale poliep blijft aan de binnenkant zitten terwijl een aambei aan de buitenkant van de anus blijft zitten als deze eenmaal aan de buitenkant zit.
Als u last heeft van huidflapjes rond de anus (ook wel skintags of marisken genoemd), kunt u deze operatief laten verwijderen. Deze operatie vindt plaats op de Poliklinische OperatieKamer (POK). U krijgt een plaatselijke verdoving met een klein naaldje in de huid rond en onder het huidflapje.
Marisken zullen niet vanzelf verdwijnen. Er kunnen in de loop der jaren wel meer marisken ontstaan. Indien deze klachten geven, kunnen ze verwijderd worden (lees Behandeling).
Fibromen komen vooral voor op oksels, hals, romp en liezen. Je kunt steelwratjes zelf verwijderen. Pas wel op voor infecties, huidbeschadiging of bloeden. Ja kan de steelwrat ook laten verwijderen door de huisarts.
Er bestaat geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goedaardige wratjes onder plaatselijke verdoving met een schaartje worden weggeknipt. Het wondje wordt dan lichtelijk dichtgebrand. Een andere elegantere methode is met behulp van een gefractioneerde CO2 laser.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen.
Skin tags zijn uitgerekte huidplooien bij de anus (huidflapjes). Deze ontstaan doordat aambeien na verloop van tijd de huid uitrekken en naar buiten zakken. Skin tags blijven altijd aan de buitenkant te zien.
Hoe ontstaan aambeien? Aambeien ontstaan door een hoge druk rond de anus. De druk kan ontstaan door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.