Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen: Tegen de koorts en pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen.
De ziekte duurt ongeveer tien dagen, maar het herstel kan wel twee tot vier weken duren. In zeldzame gevallen (minder dan 1 procent) ontstaan huid- en slijmvliesbloedingen, soms ook kleine puntbloedingen in de huid (te herkennen als rode puntjes op voeten, benen, verhemelte, oksels, en neusbloedingen).
Dengue is een van de vele ziektes die overgebracht wordt door muggen. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen dengue. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen.
Waar? Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika. Jaarlijks lopen meer dan twee miljard mensen uit honderd landen kans op besmetting.
Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die kan via het internationale transport in Nederland terecht zijn gekomen. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt.
De meeste mensen met dengue genezen zonder blijvende problemen. Het sterftepercentage is 1–5% zonder behandeling en minder dan 1% met een goede behandeling, maar voor ernstige gevallen geldt een sterftepercentage van 26%. Dengue is endemisch in meer dan 110 landen.
Iemand met de ernstige vorm van knokkelkoorts moet in een ziekenhuis worden opgenomen. Als iemand met deze ernstige vorm van knokkelkoorts niet wordt behandeld is er 10% kans dat hij of zij dood gaat. Met de juiste behandeling is deze kans 1 tot 2%.
Diagnostiek vindt meestal plaats door middel van serologie waarbij IgG en IgM antilichamen worden gemeten met behulp van een ELISA . IgM antistoffen kunnen al 4 dagen na het ontstaan van de koorts worden aangetoond in het serum en zijn ongeveer tot 3 maanden aantoonbaar.
Mensen met knokkelkoorts hebben hoge koorts en pijn in de gewrichten ('knokkels'). Hieraan dankt de ziekte zijn naam. Knokkelkoorts komt door een virus. Dit virus wordt op mensen overgebracht door muggen die vooral overdag steken.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Voor serum was de mediane tijd tot het niet meer kunnen detecteren van het zikavirus 14 dagen en de 95ste percentiel 54 dagen. Voor urine was dit 8 en 39 dagen en voor sperma 34 en 81 dagen. In speeksel en in vaginale afscheiding werd bij weinig patiënten virus-RNA aangetroffen.
Gele koorts (febris flava) is een acute virale hemorragische koorts die wordt overgedragen door bepaalde geïnfecteerde muggensoorten. Het gelekoortsvirus behoort tot de familie der Flaviviridae (flavus is geel in het Latijn), waartoe onder andere ook het dengue-, Japanse encefalitis-, westnijl- en zikavirus behoren.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Jaarlijks raken ongeveer 400 miljoen mensen besmet met deze ziekte. Mensen die gebeten zijn door een mug met dit virus, krijgen vaak last van hoge koorts, hoofdpijn, zere ogen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, uitslag en bloedingen. De symptomen uiten zich vaak zo'n vijf tot zeven dagen na de muggenbeet.
Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit. Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen. Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Deze mug is overdag actief en komt voornamelijk voor in en rond grote steden in Zuidoost-Azië, India, en in Midden- en Zuid-Amerika (inclusief de Antillen).
Besmetting en preventie
Er is in Nederland nog geen vaccin tegen denguevirus beschikbaar. Preventie van dengue is vooral gericht op het voorkomen van muggenbeten, met name in de vroege ochtend en namiddag wanneer Aedes-muggen actief zijn.
Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Zikakoorts is een ziekte door een virus. Het geeft koorts, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten en oogontsteking. Zikakoorts is meestal niet ernstig en geneest vanzelf. U krijgt het virus als u gestoken wordt door een besmette mug.
Kan ik ziek worden van een muggenbeet? Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.