Als je met tegenzin naar je werk gaat, dag in dag uit, dan is het tijd om stevig aan de bel te trekken. En al zeker wanneer je een leidinggevende functie invult. Je bent verantwoordelijk voor een groep mensen en voor je het weet heeft jouw tegenzin z'n weerslag op het team.
Bijna een kwart van de Nederlanders gaat dagelijks met tegenzin naar het werk!
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.
Een burn-out betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Er zijn verschillende definities, maar als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Hierdoor ben je niet meer in staat om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin.
Je loopt steeds weg van dingen
Je streefde ernaar om weg te raken uit iets, maar dat is nu beter. En omdat je niet hebt geleerd om naar iets toe te werken, weet je nu niet meer waarheen. Dat gebeurt vaak met kunstenaars: ze beginnen vanuit een pijn, een frustratie of een boosheid, en creëren om daarvan weg te raken.
Gelukscijfer. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van Nederlandse werknemers hun werkgeluk een cijfer 8 of hoger geeft. 29% scoort zijn/haar werkgeluk met een 7 en 20% geeft een 6 of lager (bron: gelukkigwerken.nl).
In Nederland geven bijna acht van de tien werknemers aan dat zij wekelijks met plezier werken. Werknemers willen dat hun werk leuk, maar ook zinvol is. Meer dan twee op de drie Europeanen (68%) vindt zijn of haar werk zinvol. In Nederland ervaart ruim een kwart (26,7%) zijn of haar baan als zinvol.
Zorg voor uitdaging en voldoening
Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat je uitdaging hebt en voldoening haalt uit wat je doet. Onderzoek eens of je andere taken kunt uitvoeren die jou voldoening geven, of sluit aan bij projectgroepen om jezelf uit te dagen.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Dit duurt minstens twee weken. Gemiddeld duurt een depressie een maand of 8, maar het overgrote deel van de mensen met een depressie voelt zich in minder dan 3 maanden weer beter. Aanhoudende depressies duren vaak 2 jaar en langer.
Wanneer je niet in loondienst bent bij een werkgever, dan zal het UWV beoordelen of je met je depressie klachten, recht hebt op een ziektewet uitkering. Dan zal het UWV binnen vier weken na de eerste datum van ziekmelding.
Valt collega's niet af en zeker niet tegenover anderen of in het openbaar maar spreekt eigen gevoelens direct uit naar de collega die het betreft. Gaat op grond van gelijkwaardigheid om met anderen. Komt afspraken na. Houdt rekening met collega's.
Hoe lang duurt een inwerkperiode? De inwerkperiode voor een nieuwe baan begint meestal zo'n twee weken voordat de nieuwe medewerker begint en vervolgens duurt het over het algemeen zes maanden voordat iemand volledig ingewerkt is.
Blijf trouw aan jezelf.
Mensen gaan voor oprecht contact. Een groep voelt haarfijn aan als je te hard probeert in de smaak te vallen. Soms werkt het veel beter om je juist een beetje terughoudender op te stellen zodat mensen naar jou kunnen komen.
Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Een herstelperiode van ongeveer zes weken is vaak voldoende om te herstellen en weer in balans te komen. De meeste medewerkers kunnen binnen een aantal maanden hun werk weer volledig hervatten. Je kunt je hierbij laten adviseren door de huisarts of bedrijfsarts.
Vermoeidheid en concentratieproblemen zijn veel gehoorde klachten, waardoor er bijvoorbeeld andere werkzaamheden, meer pauzes of werkplekaanpassingen nodig zijn. Ik ben vaak teruggevallen in mijn energievoorraad en concentratievermogen en heb daardoor moeite om het werk vol te houden.