Ziek op een ADV-dag? Is een werknemer ziek op een ingeroosterde ADV-dag, dan vervalt deze. Hetzelfde geldt als een werknemer bijvoorbeeld in het weekend ziek zou worden. Deze dag wordt ook niet later nog gecompenseerd.
Als een werknemer ziek is op dagen dat hij volgens planning roostervrij is, komen de ingeroosterde roostervrije dagen niet te vervallen.
Adv- en atv-dagen staan niet in de wet, dus je hebt er wettelijk gezien geen recht op. Je krijgt ze alleen als je werkgever adv- en atv-dagen in je cao of contract zet. Nee, helaas niet. Zet ze dus allemaal direct in en gebruik die tijd om een nieuwe job te scoren.
Bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte krijgt u uw volledige loon betaald. Spelregels volledig loon bij opnemen vakantiedagen tijdens ziekte: Vraag uw werkgever eerst om toestemming. Tijdens vakantiedagen krijgt u 100% loon betaald.
ADV staat voor arbeidsduurverkorting. In tegenstelling tot vakantiedagen is het recht op ADV dagen of ATV dagen wettelijk niet vastgelegd.
Wanneer de werknemer aanwezig is op het werk maar niet al zijn vakantie heeft kunnen opnemen, zijn de niet-genomen dagen definitief verloren. De werkgever zal moeten kunnen aantonen dat hij de werknemer de mogelijkheid heeft geboden om zijn vakantiedagen op te nemen.
Een medewerker bouwt arbeidsduurverkorting op door meer uren te werken dan in het arbeidscontract is vastgelegd. Om een voorbeeld te geven: stel een medewerker heeft 38 vaste uren in het contract staan, maar werkt in werkelijkheid 40 uur per week, dan bouwt de medewerker 2 ADV-uren per week op.
Meestal moet uw werkgever minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Bij een vast contract moet uw werkgever dat maximaal 2 jaar doen. De werkgever kan uw loon tijdelijk of helemaal stopzetten als u zich niet houdt aan de regels voor re-integratie. Of als u weigert passend werk te doen.
In Nederland is er binnen de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid geen wettelijk maximum aantal ziektedagen per jaar bepaald. Wel is het onder voorwaarden toegestaan dat de werkgever één of twee onbetaalde wachtdagen instelt per ziekmelding.
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling.
Wat zijn die adv-dagen waar je over leest in je cao? Adv-dagen zijn extra vrije dagen die je zelf opspaart. Dit doe je door wekelijks meer uren te werken dan in je contract staat. Daarna neem je de gespaarde adv-uren ook volgens een regelmatig schema op.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
Wie komt in aanmerking voor ADV-dagen? Psychologen, orthopedagogen en pedagogen tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in het therapeutisch programma.
Mag een zieke medewerker op vakantie? Ja, een zieke medewerker mag in principe op vakantie gaan. Echter, het is wel van belang dat de vakantie het herstel niet belemmert of de re-integratie vertraagt. De medewerker dient vooraf toestemming te vragen aan de werkgever en eventueel aan de bedrijfsarts.
Veel mensen halen regelmatig de termen atv en adv door elkaar. Het verschil tussen atv en adv is de manier waarop je als werknemer vrije uren op kan nemen. Bij atv bepaalt je werkgever (meestal) het moment van opnemen. Bij adv bepaal je zelf wanneer je opgebouwde uren worden ingezet.
Als je arbeidsongeschiktheid langer duurt dan 28 dagen, moet je je ziekenfonds op de hoogte brengen. Dat doe je met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid dat ingevuld is door de dokter die je behandelt.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
De waarde van een roostervrije dag is 0,45% van het loon.
Om de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur op jaarbasis te respecteren, is het noodzakelijk om de 12 ADV-dagen op te nemen.
ADV staat voor arbeidsduurverkorting. Je werkt dan elke week meer dan op jouw contract vermeld staat. Stel je voor, je werkt volgens je contract 38 uur per week, maar hebt in werkelijkheid 40 uur per week gewerkt. In dit geval bouw je 2 adv-uren per week op.