Bij de extreme gevallen van hoofdpijn is voornamelijk de aanvalsmodus hinderlijk. Je kunt dit herkennen aan dat je paard bijvoorbeeld zich niet wil laten aanraken, boos wordt als je hem/haar wil benaderen met je hand. Constant willen bijten of misschien zelfs al wel tegen je aan steigeren.
Hoofdpijn bij je paard kan behandeld worden met behulp van acupunctuur, zachte bindweefseltechnieken en wanneer nodig chiropractie. In afwachting van je dierenarts en/of therapeut is het verstandig je paard niet te hard te laten werken. Laat hem met rust als hij dat wil en geef hem vrije beweging.
Paarden kunnen net als mensen ook hoofdpijn hebben. Hoofdpijn bij paarden komt dan ook regelmatig voor in allerlei verschillende vormen en met verschillende klachten. Hoofdpijn wordt heel vaak nog niet herkent doordat het hoofd het meest onderschatte lichaamsdeel is van een paard.
Een paard dat hoofdschudden, ook wel headshaking genoemd, vertoont, schudt veel met zijn hoofd. Vaak in verticale richting. Er zijn behoorlijk veel paarden, vaak ruinen, die deze aandoening kunnen hebben en het kan in rust en ook tijdens arbeid optreden.
Dit is meestal tijdelijk. Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.
Wat kan je zelf doen? Rust voldoende, d.w.z. niet lezen, sporten, werken of tv-kijken.Indien nodig, neem je een pijnstiller (paracetamol of ibuprofen) voor de hoofdpijn of een antibraakmiddel. De meeste mensen herstellen goed van een hersenschudding en houden er geen klachten aan over.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Een ziek paard eet en drinkt minder en loost minder en moeilijker zijn mest en urine. Een paard eet normaal gesproken 2 tot 2,5 % van zijn lichaamsgewicht en drinkt 24 tot 40 liter water per dag. Je kent je paard en weet hoe hij zich normaal gedraagt. Als hij uit zijn doen is, controleer het paard dan goed.
Wanneer je paard plots gaat hoofd schudden is het belangrijk om goed naar het gebit te laten kijken. Het lijkt dat de klachten seizoensgebonden zijn door bijvoorbeeld een pollenallergie of dat het paard heel gevoelig is voor vliegjes. Er kan zelfs een voeding gerelateerde oorzaak zijn.
Veel paarden lopen met hun hoofd omhoog als reactie op te strakke teugels of een niet comfortabel bit. Het paard ervaart dit als beperking en opsluiting.
In alle gevallen voelt het paard ergens in zijn lichaam weerstand en zoekt een manier op dat minder te voelen. Door te kantelen gaat hij dit gevoel uit de weg. De reden dat paarden soms maar in 1 richting kantelen heeft te maken met de natuurlijke scheefheid. Hierdoor is 1 kant van de lange rugspier korter en stijver.
De gevaren van paracetamol
Omdat paracetamol voor mensen redelijk onschuldig is en zonder recept verkrijgbaar, wordt er vaak gedacht dat het geven ervan geen kwaad kan bij dieren. Maar het is absoluut niet verstandig om honden en katten paracetamol te geven.
Deze merrie staat te doezelen. Ze is helemaal ontspannen, dat kun je zien aan de ontspannen mond en neus. De merrie wordt nu een beetje chagrijnig. De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken.
Janina: “Wij kunnen nadenken over gisteren en morgen en dingen in ons hoofd halen. Een paard kan dat niet, hij reageert puur en alleen op de omgeving. Hij kan niet terugdenken en zijn hersenen zijn dan ook niet in staat om expres stoute dingen te doen.”
De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts. Bij inspanning kan de lichaamstemperatuur oplopen tot rond de 42°C. De temperatuur neem je met een thermometer rectaal op.
Overmatig zweten, een versnelde hartslag en een versnelde ademhaling zijn allemaal factoren die horen bij koorts.
Verminderd presteren kan één van de eerste symptomen van de ziekte zijn. Andere symptomen die veel gezien worden, zijn: veel drinken en plassen, een hogere gevoeligheid voor infecties, verminderde vruchtbaarheid, verlies van spieren, een buikig model en abnormaal zweten.
Maar kúnnen paarden eigenlijk wel huilen, of speelde er soms iets anders? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast,” zegt ze.
Als ze echt blij is (zoals wanneer ze terug op de weide mogen) dan gaat haar staart in de lucht en geeft ze wel eens een bokje van plezier.. dan maakt ze sliding stops en wat nog allemaal, van puur plezier.
Een hersenkneuzing is een ernstige vorm van traumatisch hersenletsel waarbij het hersenweefsel beschadigd is geraakt. Er is bij een hersenkneuzing altijd sprake van bewustzijnsverlies van minsten vijftien minuten en het bewustzijnsverlies is dieper dan bij een hersenschudding.