Kleine kans De kans dat zowel ouders als kind op dezelfde dag jarig zijn, is 1 op 133.000. Ter vergelijking: de kans dat je wordt geraakt door een bliksem is 1 op 12.000 en dus vele malen groter.
De bijbehorende redenering is dan: de kans is 1 op 365 dat twee personen op dezelfde dag jarig zijn, dus voor een kans van meer dan 50 procent dat er twee mensen jarig zijn op dezelfde dag heb je minimaal 190 mensen nodig (190 op 365 is ongeveer 1 op 2).
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vieren maar liefst 43.837 Nederlanders deze dag hun verjaardag. Wil jij weten hoeveel mensen er tegelijk met jou hun verjaardag vieren? Dat kun je zien in dit tooltje.
Volgens onderzoek van Harvard University is er één maand in het bijzonder waarin de meeste mensen ter wereld jarig zijn. Je raadt het al: september! Om precies te zijn op 16 september. In Nederland zijn er op 25 september de meeste mensen jarig.
De minste mensen (9,7 duizend) zijn jarig op schrikkeldag 29 februari.
Ben je vandaag jarig? Dan schijn je geen geluk te hebben. 16 december is de datum waarop volgens een Britse bloemenwinkel niemand zijn geboortedag wil vieren.
Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsjes uit. Daarmee is het de dag waarop de meeste mensen hun verjaardagsfeestje vieren. Op de tweede plek staat 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn 'populair'.
Met hoeveel Nederlanders ben jij tegelijk jarig? Zoek het hier op. Vandaag is het voor maar liefst 44.015 Nederlanders feest. Een groot verschil met 1 januari, dan mogen 'maar' 31.854 mensen hun kaarsjes uitblazen.
Of je je eigen verjaardag nu wel of niet afzegt dit jaar maakt niet zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou past. Geef dus eens een heel andere draai aan je geboortedag of informeer je gasten dat ze dit jaar zelf een taartje zullen moeten kopen. Het is tenslotte jouw feestje!
Er zijn dan maar 9800 mensen jarig. Buiten deze dag om is het aantal jarigen het laagst op 5 december (36,6 duizend), op 25 en 26 december (35 duizend en 33 duizend) en op 1 en 2 januari (32 duizend en 36 duizend). Het geboortepatroon is in de loop der jaren veranderd.
1. December-jarigen zijn zeldzaam. Volgens het CBS zijn er elke dag gemiddeld ruim 47 duizend mensen jarig.
Eens om de vier jaar telt de maand februari 29 in plaats van 28 dagen. Dat wordt gedaan om het verschil tussen onze gregoriaanse kalender en de maankalender weg te werken. Als je nu net op die dag geboren bent, zal je je verjaardag iets anders moeten vieren dan niet-schrikkeljarigen.
Ga uit van de eerste dag van je laatste ongesteldheid en trek hier drie maanden vanaf. Vervolgens tel je er zeven dagen bij op. Ga uit van de eerste dag van je laatste ongesteldheid en tel hier veertig weken bij op.
Het tijdstip van je geboorte kun je vaak op je geboortekaartje vinden en anders kun je het opvragen bij de gemeente waar je geboren bent. Als je inlogt op de site van de gemeente waar je bent geboren, kun je daar een kopie van je geboorteakte opvragen.
Bekende trends. Ook het lage aantal geboortes speelde mee. In de eerste negen maanden van 2023 werden zo'n 123.400 kinderen geboren. Dat waren er vorig jaar in dezelfde periode 3400 meer.
Met kop en schouders steekt september erboven uit als dé verjaardagsmaand, en wel met gemiddeld 42,7 duizend jarigen per dag.
Verjaardagen zijn belangrijk omdat ze de jarige een dag geven om zich bijzonder te voelen en te merken hoeveel de mensen om hen heen van hen houden. Jouw speciale dag, daar mag je net zoveel genieten als je deed toen je nog een kind was.
In plaats van 365 dagen heeft een jaar dan 366 dagen. Deze extra dag is 29 februari, waar normaliter deze maand maar 28 dagen heeft. Om deze reden wordt februari ook wel de schrikkelmaand genoemd.
Verzoeningsdag werd in 1994 ingesteld met de intentie om verzoening en de nationale eenheid van het cultureel, taalkundige en raciaal verdeelde Zuid-Afrika te bevorderen. De datum van 16 december werd gekozen, omdat deze dag voor zowel voor de Afrikaner als verschillende Afrikaanse culturen belangrijk is.
Het Sint Jansfeest is het gekerstende Zonnewende- of Midzomerfeest (volgens de Juliaanse kalender viel Midzomer, de langste dag, op 24 juni): het feest waarop de zonnewende wordt gevierd, werd door christelijke missionarissen gekoppeld aan de geboortedag van Johannes de Doper, en wordt daarom Sint Jansfeest genoemd.